Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Hjerneforandringer ved lese- og skrivevansker

   
Cand. med. Einar Røshol Heiervang disputerer 15. november 2002 for dr. med. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Reading disorder: Brain-behaviour aspects"

Spesifikke vansker med lesing og skriving, også kalt dysleksi, rammer mange barn og kan gi problemer i hverdagen gjennom hele livet. En sammenheng med følelsesmessige og atferdsmessige problemer er vist. Bortsett fra arvelige faktorer, er årsakene til lese-/skrivevansker ukjente.

Avhandlingen tar utgangspunkt i aktuelle årsakshypoteser for lese-/skrivevansker, og ser på forskjeller i hjernestruktur, nevropsykologiske aspekter og emosjonell utvikling. Dette er studert i en gruppe på 25 barn med dysleksi i alderen 10-12 år og en like stor kontrollgruppe.

Ved magnet resonans undersøkelse ble det funnet forskjeller i utviklingen av hjernens språkområder. Det ble også funnet at dysleksi gruppen hadde problemer med å oppfatte språklyder. Videre undersøkelser viste at problemer med lydoppfattelse også gjaldt ikke-språklige lyder, som toner. Dette kan skyldes en mer grunnleggende svikt i hjernens evne til å registrere hurtige signaler.

Det viste seg at dysleksi gruppen også hadde problemer med å reagere på hurtige synssignaler, men dette kan også forklares ved oppmerksomhetsvansker. På spørreskjema til foreldre og lærere ble mange av barna med dysleksi beskrevet som uoppmerksomme, men det var også en overhyppighet av andre problemer som angst og overaktivitet.

Personalia:
Einar Røshol Heiervang er født i Oslo. Han avla medisinsk embedseksamen ved Universitet i Bergen i 1985. Han ble ansatt ved Haukeland Universitetssykehus i 1992, og ble spesialist i barne- og ungdomspsykiatri i 1994. Han har fra 1995 vært NFR stipendiat og senere førsteamanuensis ved Psykiatrisk institutt, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.11.2002, kl. 09:15, Auditoriet Armauer Hansens hus, Haukeland Universitetssykehus.

Kontaktpersoner:
Einar R. Heiervang, tlf 55974484, epost: einar.heiervang@psyk.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.