Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Taxonomi og slektskap hos lav

   
Per Gerhard Ihlen disputerer tirsdag 10. september for dr. scient.-graden ved Botanisk institutt, Universitetet i Bergen, med avhandlingen:

"Rhizocarpon DC. (Rhizocarpaceae, lichenized Ascomycota): The taxonomy of the non-yellow species in the Nordic countries, with hyaline and muriform ascospores, and an outline of the phylogeny and character evolution of the genus"

Rhizocarpon er en stor skorpelavslekt som på verdensbasis inneholder ca. 200 arter. De aller fleste vokser på berg. Den mest kjente representanten er den gule kartlaven (Rhizocarpon geographicum) som er veldig vanlig gjennom hele landet, spesielt i fjellområdene. En del arter er også brune, grå og hvite; mange av disse er dårlig kjent.

I avhandlingen studerer Ihlen taxonomien (d.v.s. klassifikasjonen) til de ikke-gule artene med fargeløse og flercellede sporer. Ved å undersøke 3100 lavprøver fra Norden fant han 15 arter i denne gruppen. Av disse ble bl. a. én, Rhizocarpon sublavatum, funnet for første gang i Norden og én, Rhizocarpon timdalii, var ny for vitenskapen. Alle artene ble undersøkt anatomisk og morfologisk, navnsettingen (nomenklaturen) utredet, utbredelsen i Norden ble kartlagt og hovedtrekkene av artenes økologi ble klargjort.

Ved hjelp av DNA-data ble hovedtrekkene i slektskapet og karakterevolusjonen i Rhizocarpon undersøkt. Her ble det avdekket at slekten Rhizocarpon er en unaturlig samling av arter i den forstand at de var blitt gruppert sammen på grunnlag av konvergens i utviklingen av en del karakterer, d.v.s. overflatisk like karakterer, men med forskjellig opphav. Ihlen fant ikke karakterer som kan bli brukt til å dele opp slekten i enheter som inkluderer alle etterkommerne etter en felles stamfar. Det ble også vist at utvalgte karakterer mest sannsynlig har forandret seg mange ganger i løpet av evolusjonshistorien.

Personalia:
Per Gerhard Ihlen (35) er født i Porsgrunn og oppvokst i Skien. Han tok cand. scient.-graden i systematisk botanikk ved UiB i 1995. Etter noen år som vitenskapelig assistent på diverse prosjekter, bl. a. på "Miljøregistrering i skog - biologisk mangfold", ble han i februar 1998 ansatt som universitetsstipendiat ved Botanisk institutt, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
10.09.2002, kl.10:15 , Auditorium, 1. etg., Institutt for mikrobiologi, Jahnebakken 5.

Kontaktpersoner:
Per G. Ihlen, 55588137, e. post: per.ihlen@bot.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.