Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Fluorinntak hos afrikanske barn

   
Cand. scient. Marian Kjellevold Malde disputerer fredag 22. november 2002 for dr.scient-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Fluoride intake in areas with endemic fluorosis".

Fluor er et nyttig stoff i kampen mot tannråte. Et høyt fluorinntak kan likevel føre til helseskade. Slike helseskader er utbredt for eksempel i Øst-Afrika, og spesielt i Rift Valley - som strekker seg fra Mosambique, gjennom Tanzania og Kenya til Etiopia.

Store deler av befolkningen i dette området har kronisk fluorforgiftning i form av dental fluorose. Tradisjonelt er slike tannskader assosiert med et høyt fluorinnhold i drikkevannet. Man har imidlertid også funnet kronisk fluorforgiftning i områder med akseptable fluormengder i drikkevannet.

Hensikten med Maldes undersøkelse er å finne fluorinnholdet i de ulike ingredienser som inngår i tradisjonell barnemat i Etiopia, Tanzania og Burundi. Malde har også undersøkt drikkevannets betydning for fluorinnholdet i ferdiglaget mat, og ved hjelp av en kostholdsundersøkelse har hun studert den fluormengden barn får i seg daglig i to høy-fluorid områder. Fluoranalyse av matvarer er vanskelig, og Malde har gjort et metodearbeid for å forbedre eksisterende metoder.

Doktorgradsarbeidet viser at mat kan inneholde betydelige mengder fluor. Dette gjelder så vel sardinlignende fisk fra innlandssjøene som ulike typer mel som benyttes i området. Det har videre blitt vist at mat som er tilberedt ved bruk av vann med høyt fluorinnhold er en viktig fluorkilde, men likevel; en syvdobling i fluorinnhold i vannet resulterte bare i en dobling av fluorinnholdet i ferdiglaget mat.

Personalia:
Marian Kjellevold Malde (33) er oppvokst på Nodeland, i Songdalen ved Kristiansand. Hun avla cand. scient. eksamen i ernæringsbiologi ved Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt, Universitetet i Bergen i august 1995. Doktorgradsarbeidet er utført ved Odontologisk institutt, Universitetet i Bergen, i samarbeid med Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
22.11.2002, kl. 11:00, Auditorium 1 på Odontologisk fakultet, Årstadveien 17.

Kontaktpersoner:
Marian Kjellevold Malde, Odontologisk institutt, tlf. 55 586491 , epost: marian.kjellevold@odont.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det odontologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.