Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Sykdommen som førte til vikingenes krokfingre

   
Cand.med. Otto A Mikkelsen disputerer 1. februar for dr.med.-graden ved Universietet i Bergen med avhandlingen:

"Dupuytren's Disease in a Norwegian Population".

Dette er den første epidemiologiske studien av Dupuytren’s sykdom i Norge. Det er også den første publiserte studien hvor pasientene er fulgt i lang tid.

I mangel av et dekkende navn på norsk, er det brukt betegnelsen krokfinger eller fingerkrøking. Årsaken er at en bindevevsplate i hånden og fingrene inntas av bindevevs knuter, som i sin tur fører til skrumping slik at fingrene bøyes. Sykdommen fikk sitt medisinske navn omkring 1830 da den franske kirurg Guillaume Dupuytren (1777-1835) beskrev sykdommen og begynte å operere den. Utbredelsen av sykdommen er fremdeles lite kartlagt, og utbredelsen i Norge er tidligere ikke undersøkt.

Denne studien ble utført i forbindelse med en skjermbildekontroll av befolkningen i Haugesund. Det ble gjort en håndundersøkelse for å kartlegge en rekke epidemiologiske data vedrørende denne sykdommen: aldersfordelt forekomst hos kvinner og menn, startalder, lokalisasjon, sykdomsgrad, spontant forløp, arvelighet og operasjonsfrekvens.

15.950 personer over 16 år ble undersøkt. Det ble påvist Dupuytren’s sykdom hos 647 menn og 254 kvinner. På verdensbasis er sannsynligvis dette det største materialet som er undersøkt for denne sykdommen. Tidligere studier av epidemiologiske forhold har vist til dels store variasjoner av funn. Disse studiene har vanligvis vært basert på små og selekterte pasientmaterialer av opererte pasienter.

Sykdommens karakteristika hos disse 901 personene fra Haugesund er grunnlaget for denne avhandlingen. Et representativt utvalg av pasienter og en kontrollgruppe ble fulgt gjennom en generasjon (26 år). Det ble påvist en overdødelighet av hjerte-kar sykdommer hos menn som fikk Dupuytren’s sykdom før 60 års alder.

Personalia:
Otto August Mikkelsen er født i Haugesund 1928. Han tok medisinsk embetseksamen 1955 ved Universitetet i Bergen. I 1965 ble han godkjent spesialist i kirurgi og han har vært overlege ved Haugesunds Sanitetsforenings Revmatismesykehus og Fylkessjukehuset i Haugesund 1969-1998.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
31.01.2002, kl. 14.15, Store auditorium, Sentralblokken, 3.etg. Haukeland sykehus

Tidspunkt og sted for disputasen:
01.02.2002, kl. 09.15, Store auditorium, Sentralblokken, 3.etg. Haukeland sykehus

Kontaktpersoner:
Otto A. Mikkelsen, tlf. 52 72 54 35 Professor Leiv M. Hove, tlf. 55 97 56 86 , epost: Leiv.Hove@kir.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Tine Rude, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: tine.rude@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.