Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Utvikling og evolusjon av nervesystemet

   
Cand. scient. Tor Erik Rusten disputerer Fredag 1. november 2002 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"A study of the role of the zinc finger transcription factor Spalt and TGF-signaling in Drosophila embryonic PNS development"

Studier i bananfluen, Drosophila melanogaster, har vist oss at de langt fleste biologiske mekanismer som for eksempel embryonalutvikling, læring, hukommelse, dannelse av kreft og aldringsprosesser kan studeres i denne organismen og har direkte relevans for å forstå menneskets sykdom og utvikling.

Denne avhandlingen omfatter hvordan celler under den embryonale utviklingen av nervestystemet kommuniserer og derved avgjør hvilke celler som skal ha hvilke arbeidsoppgaver senere i utviklingen og det voksne liv. Denne typen celle til celle kommunikasjon omfatter flere signalveier hvorav to meget kjente er signalveiene til vekstfaktorene; Epidermal Growth Factor (EGF) og Transforming Growth Factor (TGF)?.

I første del av dette studiet ble det avdekket at en transkripsjonsfaktor kalt Spalt, inne i cellekjernen, kan avgjøre hvordan en celle skal forstå EGF signalet som kommer fra nabocellene. Det ble funnet at når Spalt er tilstede utvikler cellen seg til en type kjertelcelle mens når Spalt ikke er tilstede blir den et sanseorgan i det perifere nervesystemet. Disse funnene hjelper oss et stykke på vei til å forstå hvordan de samme signalbeskjeder kan føre til forkjellige hendelser i forskjellige celler.

I annen del av arbeidet ble det funnet at TGF- signalveien har to roller i utviklingen av nervesystemet . Fra før var det kjent at denne signalveien bestemmer området i embryoet som skal danne nervesystemet. Vi fant at denne signalveien trengs også senere i utviklingen av det perifere nervesystemet (sansecellene). Disse to oppgavene av denne signalveien sammen med en stor mengde andre data i litteraturen støtter en meget spennende idè; Nervesystemet hos alle protostome (insekter, leddyr etc.) og deuterostome dyr (mennesker, fisk etc.) kan ha et felles opphav og er bygget over samme lest.

Personalia:
Tor Erik Rusten fra Elverum har tre års studium av Bioteknologi ved Høgskolen i Hedmark og fullførte cand. mag. graden med studier ved Universtitetet i Bergen i 1995. cand. scient. graden ble utført under veiledning av Prof. Rein Aasland med studier av molekylære mekanismer ved "kromatin mediert gen-ekspresjon"i 1997. Doktorgradsarbeidet har blitt gjort ved det Europeiske Laboratorium for Molekylærbiologi (EMBL) ved Heidelberg, Tyskland, med støtte av Norges Forskningsråd under veiledning av Director General, Prof. Fotis C. Kafatos. Kandidaten har jobbet siden Januar 2002 ved Biokjemisk avdeling ved Radiumhospitalet, Oslo, med Prof. Harald Stenmark og studerer intracellulær vesikkeltransport ved hjelp av bananflue som et genetisk system (http://folk.uio.no/torr/).

Tidspunkt og sted for disputasen:
01.11.2002, kl. 10:15, store auditorium, datablokken, ved Høgteknologisenteret i Bergen (HiB).

Kontaktpersoner:
Tor Erik Rusten, Tlf: + 47 22934937. , epost: t.e.rusten@klinmed.uio.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.