Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2002

NY DOKTORGRAD

Dyremodell for påvisning av blodplateaktivering

Cand. med. Eirik Søfteland disputerer 14.juni .2002 for den medisinske doktorgrad på avhandlingen

" Porcine Platelet Activation: Aspects On Diving And Establishing An Animal Model".

Ved dykking dannes det ofte bobler i blodet når omgivelsestrykket reduseres (under oppstigning). Slike bobler kan føre til dekompresjonssykdom dersom oppstigningen skjer for raskt. Bobler kan også påvises hos mange dykkere uten at det oppstår symptomer, såkalte "stille bobler". Hovedbehandlingen ved dekompresjonssykdom er å plassere dykkeren i trykkammer (rekompresjon). Tidligere arbeider ved UiB har påvist at humane blodplater kan aktiveres av gassbobler. Andre bestanddeler av blodet aktiveres sannsynlig også (koagulasjon og komplement).

Avhandlingen tar opp denne problemstillingen med hovedhensikt å utvikle en modell i gris til påvisning av blodplateaktivering. Hovedhypotesen i dette arbeidet har vært at gassboblene i tillegg til selv å gi symptomer og funn ved dekompresjonssykdom også kan føre til dannelse av små blodpropper (mikrotromber) som kan føre til endring i sirkulasjonen i viktige organer og bidra til tilstanden.

Avhandlingens hovedfunn bekrefter at grisens blodplater er svært like menneskets og at de blir aktivert av bobler på samme måte som menneskets. Avhandlingen omfatter deretter etablering av en modell for påvisning av blodplateaktivering, den første modell i gris som ble tatt i bruk i Vivariet ved Universitetet i Bergen. Dette inkluderer logistikk-løsninger, instrumentering og valg av anestesimetode for dyrene.

Forskjellige kjente blodplateaktivatorer (agonister) har vært gitt. Deretter har en undersøkt grad av blodplateaktivering med tre forskjellige metoder i hvert dyr. Hovedkonklusjonen er at gris egner seg som forsøksdyr til dette og at den etablerte modellen generelt kan brukes til påvisning av blodplateaktivering i flere sammenhenger. Videre arbeid med modellen vil være å undersøke om gassbobler faktisk medfører blodplateaktivering i dyrene og å bruke ytterligere metoder for påvisning av blodplateaktivering.

Avhandlingen bygger på eksperimentelle studier utført ved Instiutt for Molekylærbiologi og Biokjemi, Felles Forskningssenter og Vivariet, Universitetet i Bergen i tiden 1992-95 og 2001. Forsøkene er utført på blodplater fra gris i tillegg til at det er etablert en modell i gris for påvisning av blodplateaktivering. Avhandlingen er basert på seks vitenskapelige delarbeider hvorav fem er publisert i internasjonale tidsskrifter og ett er innlevert for publisering. Hovedveileder i prosjektet har vært professor dr.philos. Holm Holmsen, Institutt for Molekylærbiologi og Biokjemi, Universitetet i Bergen.

Personalia:
Cand.med. Eirik Søfteland er 45 år gammel er fra Bergen og har vært ansatt ved Anestesi- og intensivavdelingen, Haukeland Sykehus siden 1986. Han har 1991-95 år vært Universitetsstipendiat i Hyperbarmedisin ved Universitetet i Bergen og våren 2002 stipendiat ved Kompetansesenter for Klinisk Forskning, Haukeland Sykehus.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
13.06.2002, kl. 12:15, Birkhaugsalen , Rom D-303, 3 etasje, Sentralblokken, Haukeland Sykehus

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.06.2002, kl. 10:15, Birkhaugsalen , Rom D-303, 3 etasje, Sentralblokken, Haukeland Sykehus

Kontaktpersoner:
Eirik Søfteland tlf 55976850, epost: eirs@helse-bergen.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Margareth Barndon, tlf. 55 58 90 34 (a), e-post: margareth.barndon@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.