Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Poliovirus og senfølger av poliomyelitt

Tiina Rekand   
Tiina Rekand disputerer 05.desember for den medisinske doktorgraden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Poliomyelitis: molecular studies of neurovirulent poliovirus and late consequences of the disease."

Poliomyelitt var en hyppig epidemisk sykdom fram til innføringen av poliovaksinasjon på slutten av 1950-tallet. Sykdommen er forårsaket av poliovirus. Infeksjon med poliovirus kan gi influensalignende sykdomsbilde, hos enkelte også hjernehinnebetennelse og hos noen også lammelser. Det er over 5000 pasienter med senfølger etter poliomyelitt i Norge.

Den første delen av avhandlingen tar sikte på å karakterisere de genetiske egenskaper hos poliovirus og hos mennesker som blir smittet av poliomyelitt. For å undersøke genetiske egenskap hos poliovirus, utviklet vi en ny teknikk, som gjorde det mulig å påvise arvestoffet i virus i over 50 år gammelt arkivert vev oppbevart ved Gades Institutt. Den genetiske analyse viste at genetiske variasjoner av poliovirus type 1 forårsaket dødsfall under epidemien. Den andre studien påviste hvordan genetiske variasjoner av Fc reseptorer for immunoglobulin G hos mennesker kan påvirke mottakelighet for poliovirus infeksjon.

I den andre delen av avhandlingen ble senfølger av poliomyelitt blant pasienter undersøkt. Pasienter med gjenomgått poliomyelitt kan oppleve videre svekkelse av muskelkraft i kombinasjon med økte smerter, trettbarhet, puste- og søvnproblemer mange år etter den akutte sykdommen (postpoliosyndromet). Undersøkelsen viste at pasienter med senfølger av polio har betydelig høyere risiko for å lide av de ovennevnte symptomer enn kontrollpersoner i samme aldersgruppen som ikke hadde hatt poliomyelitt. I tillegg ble, pasienter med gjennomgått poliorelatert hjernehinnebetennelse (aparalytisk polio) undersøkt. Tre av dem som hadde fått diagnosen aparalytisk polio, hadde så fått utfall som tydet på tidligere polioskade og utvikling av senfølger av polio. Den siste studien sammenlignet 175 poliopasienter fra 1950-54 innlagt i Bergen med 128 pasienter fra 1958 innlagt i Tartu, Estland. Resultater viste at både norske og estiske pasienter utviklet senfølger i samme omfang. De norske pasienter, som i motsetning til de estiske pasienter, hadde fått regulær tilgang for rehabilitering, kunne delta mer i arbeidslivet og var mer uavhengige av andres hjelp.

Personalia:
Tiina Rekand er født i Tartu, Estland i 1960 og avla medisinsk embetseksamen i 1985 ved Universitetet i Tartu. Etter spesialisering innen nevrologi arbeidet hun ved nevrologiske avdelinger i Paide og Tartu, Estland. I 1990 ble hun det første baltiske stipendiat ved Universitetet i Tromsø hvor hun hadde hypotermi og hjernefunksjon som forskningsfelt. Etter turnustjeneste i Nord-Norge har hun vært ansatt ved Nevrologisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus fra 1994. Fra 2000 har hun vært universitetsstipendiat ved Institutt for nevrologi, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
04.12.2003, kl. 14:15. Oppgitt emne: Polio eradication: hopes and fears
Sted: Store Auditorium, Sentralblokken, Haukeland Universitetssykehus

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.12.2003, kl. 10:15, Store Auditorium, Sentralblokken, Haukeland Universitetssykehus

Kontaktpersoner:
Tiina Rekand, tlf 55975000, epost: tiina.rekand@helse-bergen.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.