Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Immungener i fisk

Christine Stansberg   
Sivilingeniør Christine Stansberg disputerer fredag 21. november 2003 for dr. scient.-graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

"Interleukin-1 receptor family members of Atlantic salmon (Salmo salar)"

De ulike delene av kroppens immunsystem kommuniserer ved hjelp av små budbringer-molekyler kalt cytokiner. Ett av disse, interleukin-1 (IL-1), er svært viktig i de tidlige fasene av immunresponsen. IL-1 er et såkalt proinflammatorisk cytokin og er med på å starte hele betennelsesresponsen. Det virker på nesten alle celler og vev i kroppen og gjør blant annet at vi får feber, blir søvnige og mister matlysten når vi er syke.

Det meste vi vet om immunsystemet er kjent fra menneske og mus. Når det gjelder laverestående virveldyr, som fisk, er kunnskapsmengden mer beskjeden. Atlantisk laks er den dominerende fiskearten i norsk akvakultur. Ved å lære mer om hvordan immunsystemet til fisken fungerer kan vi få nyttig informasjon om hvordan vi kan unngå og eventuelt behandle sykdom i oppdrettsanlegg.

Da doktorgradsarbeidet ble startet i 2000, visste man at en del egenskaper er bevart fra fisk til menneske, som for eksempel produksjon av antistoff mot virus og bakterier. Noen cytokiner var allerede oppdaget i fisk, blant annet IL-1. For å forstå bedre hvordan IL-1 fungerer i fisk var det imidlertid nødvendig å finne reseptoren for dette molekylet. IL-1 reseptoren består av to kjeder, type I IL-1 receptor og IL-1 receptor accessory protein. Disse ble identifisert og karakterisert i laks og det ble påvist at i samsvar med det som er kjent hos menneske og mus aktiverer lakse-IL-1 reseptor-komplekset transkripsjonsfaktoren NF-B. NF-B aktiverer så en mengde andre immungener. Ut i fra dette kan man konkludere med at signalveien til IL-1 er bevart fra fisk til menneske.

IL-1 reseptor-komplekset er del av en stor familie av liknende molekyler kalt 'the IL-1 receptor - Toll like receptor superfamily'. I studiet ble flere andre av disse også funnet i fisk, noe som tilsier at denne familien ekspanderte før linjene som førte til menneske og fisk ble skilt for ca 400 millioner år siden.

Personalia:
Christine Stansberg er født i 1975 og oppvokst i Trondheim. I 2000 fikk hun graden sivilingeniør i biofysikk ved NTNU i Trondheim og ble så tatt opp som stipendiat ved molekylærbiologisk institutt ved Universitetet i Bergen. Doktorgradsarbeidet ble utført ved gruppe for komparativ immunologi ved Sars international centre for marine molecular biology i Bergen. Christine er nå ansatt som postdoktor-stipendiat ved Dr. Einar Martens forskningsgruppe for biologisk psykiatri ved Haukeland Universitetssykehus i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.11.2003, kl. 10:15, Stort auditorium rom 2144, Datablokken, Høyteknologisenteret i Bergen, Thormøhlensgt. 55

Kontaktpersoner:
Christine Stansberg, tlf. 55584345, epost: Christine.Stansberg@sars.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.