Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Raske klimavariasjoner de siste 10 000 år

   
Cand.scient. Cathrine Andersen disputerer fredag 19. september for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Surface ocean climate development and heat flux variability in the Nordic Seas and the subpolar North Atlantic during the Holocene"

Kunnskap om fortidens klima er et ledd i ønsket om å kunne skille naturlige klimaendringer fra de menneskeskapte. Avhandlingen omhandler rekonstruksjoner og tolkninger av havoverflatetemperaturer basert på analyser av fossile alger i dyphavssedimenter. Det undersøkte materialet er hentet fra Norske-, Islands- og Grønlandshavet og det nordlige Nord-Atlanteren. Resultatene viser at det har vært en generell temperaturnedgang i havoverflaten og en svakere Golfstrøm de siste 10 000 år som følge av avtagende solinnstråling. I tillegg viser resultatene raske tiårs-variasjoner på 1-2 grader celcius gjennom de siste 3000 år. Undersøkelsene viser også at med de riktige rammebetingelser kan slike endringer vare over flere hundre år. Varierende solaktivitet, atmosfæriske trykkforskjeller og interne sykluser i havsirkulasjonen er foreslått som noen av årsakene til endringene. Resultatene fra denne forskningen kan brukes i modeller som simulerer fremtidige klimaendringer, og til å evaluere hvorvidt mennesker påvirker klimaet og i hvilken grad.

Personalia:
Cathrine Andersen (f.1971) er født og oppvokst i Tønsberg. Hun har tidligere studert matematikk og informatikk ved Høyskolen i Agder, og tok cand.scient.eksamen i geologi ved Universitetet i Bergen i 1998. Doktorgradsstudiet er utført ved Norsk Polarinstitutt (Tromsø) og er i hovedsak finansiert av VISTA/Statoil, EU og NFR.

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.09.2003, kl. 10:15, Auditorium 5, Realfagbygget, Allegaten 41

Kontaktpersoner:
Cathrine Andersen, tlf 77 75 06 43, epost: cathrine.andersen@npolar.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.