Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Ny viten om hurtige klimaendringer

   
Ida Malene Berstad disputerer for dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Quaternary climate variability in the Eastern Nordic Sea region inferred from speleothemes and deep-sea cores"

Temaet i avhandlingen er knyttet til endringer i oseanografi og klima i Norge og de østre Nordiske hav gjennom Kvartær tid. Den senere tiden er det vist at klimaet gjennom istidene og mellomistidene har variert i større grad enn tidligere antatt. I forskningsarbeidet er sedimentkjerner fra den Norske kontinentalmarginen, og kalsittutfelliger i huler i Nord-Norge analysert. Høyoppløselige tidsserier fra disse miljøene gir ny detaljert informasjon om klimavariabilitet i utvalgte tidsperioder, som favner både istids og mellomistidsklima. I oppgaven er det dokumenterer hurtig klimavariabilitet knyttet til variabilitet i innstrømning av Atlantisk vann til de Nordiske hav innen de tidsperioder som er studert, både innen isfrie og istids perioder.

Studiet har frembrakt ny detaljert viten om variabiliteten i innstrømningen av varmt og salt vann til Norskehavet gjennom de siste 600 år. Ved å analysere stabile isotoper i foraminiferer som levde i overflatevannet, er variabiliteten i vanntemperaturen rekonstruert. Dataene viser at de siste 80 år har vært de varmeste i 600 års perioden. I dette arbeidet er det også utviklet økt forståelse av klimavariabilitet knyttet til sesonger. Videre er det frembrakt nye data som antyder at kilen med Atlantisk vann, som strømmer inn langs kontinentalmarginen, har endret seg noe gjennom de siste 600 år.

Avhandlingen har videre gitt ny kunnskap om glasiasjonshistorien til det Skandinaviske isdekket gjennom siste istid, som sluttet for ca 10.000 år siden, og videre om interaksjonen mellom havsirkulasjonen i de Nordiske hav og isutbredelsen. For ca 27.000 år siden ble de sentrale deler av Nordsjøen isfrie, etter at disse områdene var isdekket i en kort periode. Denne smeltehendelsen er for første gang dokumentert til å være tett etterfølgende en økning i overflatevanntemperaturen langs kontinentalmarginen, hvilket trolig har forårsaket smeltingen. Videre er en smeltevannsplum, avsatt i en tidlig fase av deglasiasjon av Norskerenna isstrømmen for ca 18.000 år siden, dokumentert for første gang. Isstrømmen i Norskerenna var aktiv mesteparten av tiden fra ca 29.000 til ca 17.000 år siden.

Ved datering av kalsittutfellinger i en hule ved Mo i Rana, er tidligere isfrie perioder for ca 320.000, 400.000, 470.000 og 600.000 år siden datert med uranserie datreringsmetoden i Norge for første gang. Oksygenisotopanalyse i kalsittutfellingene antyder at klimaet i disse periodene trolig var ganske likt det vi har i dag.

Personalia:
Ida Berstad er født i 1972 og oppvokst i Oslo. Hun har tidligere utdannelse som Høgskulekandidat i ressurs og miljøgeologi, ved Høgskulen i Sogn og Fjordane i 1995, og tok cand. scient eksamen i geologi ved Universitet i Bergen i 1998. Hun ble ansatt som VISTA (Det Norske videnskaps akademi og Statoil) -stipendiat ved Institutt for Geovitenskap i 1999.

Tidspunkt og sted for disputasen:
04.11.2003, kl. 11:15, auditorium 4, Realfagsbygget

Kontaktpersoner:
Ida Berstad 55583313, epost: ida.berstad@geo.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.