Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Halesekkedyret Oikopleura dioica og kromatin

   
Mariacristina Chioda disputerer onsdag 29. october 2003 for dr. scient.-graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:

"Chromatin and histone metabolism in Oikopleura dioica: a life cycle of transitions"

Hvordan kan en encellet organisme tilpasse sin metabolisme til forandringer i omgivelsene /miljøet? Hvordan er det mulig at en befruktet eggcelle kan gi opphav til et menneske? Svaret på disse to tilsynelatende forskjellige spørsmålene er det samme: ved å regulere uttrykkingen av spesifikke grupper av gener i tid og rom. Likevel er det klart at enkle eukaryote celler og komplekse flercellede organsimer som mennesket bruker forskjellige reguleringsmekanismer. Måten genetisk informasjon blir pakket i kromatin, har stor innflytelse på hvordan denne informasjonen kan anvendes. De underliggende molekylære mekanismer som deltar i denne pakkingen av kromatin er ennå ikke kartlagt i detalj. Kromatin regulerer ikke bare genuttrykking, men også prosesser som omfatter DNA replikasjon, rekombinasjon og reparasjon. Kromatin har derfor en meget viktig rolle i å kontrollere celledeling, differensiering og fosterutvikling. Grunnenheten i kromatin, nukleosomet, har en fundamental rolle i å regulere egenskapene til kromatinfibrene og å kontrollere transkripsjonsfaktorenes og andre regulatoriske proteiners tilgjengelighet til arvestoffet.

Til tross for at det til daglig akkumuleres ny kunnskap om kromatinstruktur og genregulering, har vi fremdeles manglende forståelse av de molekylære prosesser som regulerer disse prosessene. Kunnskap om hvordan genregulering influeres av kromatinstruktur kommer fra mange forskjellige organismer som omfatter blant annet gjærsopp, bananflue og pattedyr. Kromatinstruktur og organiseringen av nukleosomet er godt bevart gjennom evolusjonen. Dette tyder på at det er fullt mulig å anvende informasjon oppnådd fra et enkelt system på et mer komplekst system. Selv om kromatin har vært studert i mange organismer, mangler det fortsatt kunnskap fra organismer som befinner seg nær overgangen mellom virvelløse dyr og virveldyr. Urochordaten (halesekkedyret), Oikopleura dioica, grunnet sin fylogentiske posisjon egner seg derfor utmerket til å bli benyttet med tanke på å få innsikt i kromatinets regulatoriske aktiviteter. For å kunne svare på disse spørsmålene som angår rollen til kromatin i kjerneprosesser, må man først definere egenskapene til byggestenene til kromatin, nemlig histonene.

I denne doktoravhandlingen, har vi kartlagt den genomiske organiseringen til histongenene, sett på histonvarianter og regulatoriske sekvenser. I tillegg har vi beskrevet uttrykningsprofilen, på transkriptnivå, til to av histonvariantene og deres omsetning med hensyn til to forskjellige cellesykluser. Vi har også studert bruk og fordeling av posttranslasjonelle modifiseringer av histon H3/H4 i løpet av fosterutvikling og de forskjellige faser av cellesyklus.

Personalia:
Mariacristina Chioda er født i 1973 og har studert biologi ved Universitetet i Milan (Univesita degli Studi). Hun har en Diploma di Laurea grad (tilsvarende en mastergrad) i molekylær immunologi (1999). Masteroppgaven ble utført ved S. Raffaele sykehus med Dr. Paolo Dellabona som veileder. I 1999 begynte Chioda på doktorgradsprogammet i molekylærbiologi ved UiB. Doktorgradsarbeidet ble utført ved Sarssentereret i Bergen under veiledning av Dr. Eric Thompson. Chioda arbeider nå som postdoktorstipendiat i Dr. Eric Thompson sin gruppe.

Tidspunkt og sted for disputasen:
29.10.2003, kl. 13:00, seminarrommet 520B1, bioblokken, Høyteknologisenteret i Bergen

Kontaktpersoner:
Chioda Mariacristina, Tlf: +47 55 58 34 58, epost: cristina.chioda@sars.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.