Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Tarmslyng i Bergensområdet i perioden 1961-2001

   
Cand.med. Bjørg-Tilde Svanes Fevang disputerer tirsdag 17. juni 2003 for dr. med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Treatment and outcome in patients with small bowel obstruction. A study of management, risk factors, treatment delay, morbidity, mortality and recurrence of small bowel obstruction during the period 1961 to 2001".

I Norge opereres ca. 1100 pasienter årlig pga. passasjehinder i tynntarmen ("tarmslyng"). Tarmslyng betegner en tilstand der tarmpassasjen stopper helt eller delvis opp pga. hinder beliggende inni, utenfor eller i veggen på tarmen. Pasientene får sterke magesmerter, oppkast og manglende avføring / luftavgang og innlegges på sykehus. Behandlingen har i løpet av det 20. århundre blitt endret fra snarlig operasjon av nesten alle pasienter til å behandle en økende andel uten operasjon.

Ved en gjennomgang av data vedr. ca. 900 pasienter som ble operert for tarmslyng ved Haukeland Sykehus i en 40 års periode fant vi at pasientene ble eldre og sykere i løpet av tidsperioden. Til tross for dette fant vi at dødeligheten og andelen som fikk komplikasjoner etter operasjonen avtok i løpet av perioden. Alt i alt døde 5% av pasientene som ble operert for tarmslyng og dødeligheten var størst blant syke og gamle pasienter.

Tiden fra pasientene fikk symptomer til de ble operert viste seg å være lengre for eldre pasienter og kvinner enn for yngre og menn, men tiden på sykehus før operasjon var den samme i disse gruppene. Faren ved forsinket operativ behandling er knyttet til at for noen pasienter vil avsnøringen av tarmen kunne føre til redusert blodsirkulasjon til den aktuelle del av tarmen. Hvis dette skjer vil det være avgjørende at pasienten opereres snarlig for å unngå at deler av tarmen dør og må fjernes.

I en undersøkelse av pasienter innlagt for tarmslyng i 1994 og 1995 ble 146 pasienter forsøkt behandlet uten operasjon. Blant disse løsnet tilstanden uten operasjon hos 64% av pasientene, mens resten måtte opereres. Dødeligheten var 2% blant pasientene som ble behandlet primært uten operasjon. Det viste seg altså at hos en betydelig andel av pasientene var det mulig å unngå operasjon.

Et annet problem for disse pasientene er risikoen for nye episoder med "tarmslyng". I løpet av de første 25 årene etter første operasjon for tarmslyng vil 30% av pasientene innlegges påny for samme lidelse. Hos de fleste skjer dette i løpet av de første 5 år, men nye episoder med tarmslyng kan oppstå inntil 25 år etter første operasjon.

Personalia:
Bjørg-Tilde Svanes Fevang er født og oppvokst i Bergen og avla medisinsk embetseksamen i desember-1993 ved Universitetet i Bergen. Siden den gang har hun tatt turnus tjeneste og arbeidet som stipendiat ved institutt for kirurgiske fag, Universitetet i Bergen, finansiert av Norges Forskningsråd og Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
16.06.2003, kl. 14:15. Oppgitt emne: Palliativ behandling av øvre G-I cancer.
Sted: Store Auditorium, Haukeland universitetssykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
17.06.2003, kl. 10:15, Store Auditorium, Haukeland universitetssykehus.

Kontaktpersoner:
Bjørg-Tilde Svanes Fevang, tlf.: 55973034 (a), 55285671 (p) , epost: bjorg.fevang@kir.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.