Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Sympatiske nerver og betennelse i munnhulen

Sivakami Rethnam Haug   
Cand. odont. Sivakami Rethnam Haug disputerer 19. desember for dr. odont. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

" Sympathetic Innervation and Dental Inflammation, in vivo studies in rats."

Avhandlingens hovedmål har vært å belyse betydningen av sympatiske nerver på betennelse og tilhelningsmønster etter en skade. Undersøkelsene viser at sympatiske nerver i stor grad kan påvirke utviklingen av en skade ved å styre forsvarsreaksjonene. Slike forsvarsreaksjoner kan være frisetting av intercellulære signalmolekyl(cytokiner)fra immunkompetente celler i det skadete området.

Ved betennelser i kjevebein viser avhandlingen at sympatiske nerver har betydelig effekt på frisetting av cytokiner, aktivitet og antall av immunkompetente celler som leukocytter, osteoblaster, odontoblaster, odontoclaster og osteoclaster. Avhandlingen belyser spesielt hvordan sympatiske nerver er involvert i utvikling av kronisk betennelse. Ved fjerning av sympatisk nerveforsyning i kjeven forverres en kronisk betennelsestilstand ved at en får økt nedbryting av bein. Dersom man tar bort de sympatiske nerver i en kjevehalvdel, vil forekomst av sympatiske nerver øke på mottsatt side. Studiene viser videre at sympatiske nerve øker i antall når det oppstår en skade i målorganet/området. Dette skjer omkring 20 dager etter skade og etter at sensoriske nerver har endret innervasjon i området. Disse funn kan ha betydning for å forklare utvikling av kronisk betennelse.

Arbeidet som er utført ved Fysiologisk Institutt, Det medisinske fakultet, UiB, har høstet både nasjonal og internasjonal anerkjennelse.

Personalia:
Sivakami Rethnam Haug er født i Singapore i 1968. Hun har tannlegeutdannelse fra National University of Singapore, Singapore i 1992. Fra 1995-1997 tok hun spesialistutdannelse i endodonti ved University of Pennsylvania. Hun har vært instruktørtannlege ved University of Pennsylvania og Det odontologiske fakultet, Universitetet i Bergen. I 1998 ble hun stipendiat ved Fysiologisk Institutt, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.12.2003, kl. 10:15, Auditorium 1, Det odontologisk fakultet, Årstadveien 17

Kontaktpersoner:
Sivakami Rethnam Haug, tlf. 55586339/55934666, epost: sivakami.rethnam@fys.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Monika Sandnesmo, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: monika.sandnesmo@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det odontologiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.