Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Havklima i Barentshavet

   
Randi Ingvaldsen disputerer onsdag 30. april 2003 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The Atlantic inflow to the Barents Sea".

Golfstrømmen fører varmt vann langs norskekysten og inn i Barentshavet, og er av avgjørende betydning for både de fysiske og økologiske forholdene i dette havområdet. Variasjoner i strømmen gir varierende vilkår for mange kommersielt viktige fiskebestander. Doktorarbeidet undersøker hva som styrer disse variasjonene i havstrømmene, og som på sikt kan gi sikrere metoder for å spå utviklingen av viktige fiskebestander.

Hvor mye varmt vann som strømmer inn i Barentshavet er til en viss grad avhengig av hvor sterk Golfstrømmen er langs norskekysten. Den lokale vinden er imidlertid enda viktigere for både hvor mye varmt vann som strømmer inn, og hvordan det varme vannet fordeler seg i Barentshavet.

Endringer i klimaet i Barentshavet gjennom hele 1900-tallet er også undersøkt. Resultet viser at de naturlige svigningene er store, og det er foreløpig ikke er tegn på menneskeskapt oppvarming i dette havområdet.

Personalia:
Randi Ingvaldsen er født i Bergen i 1971. Hun tok cand.scient.-graden i oseanografi ved UiB i 1996. Siden har hun vært ansatt som forsker ved Havforskningsinstituttet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
30.04.2003, kl. 10:15, Auditoriet østfløyen, Geofysisk inst., Allégt. 70.

Kontaktpersoner:
Randi Ingvaldsen, tlf.: 55 23 85 96, epost: randi.ingvaldsen@imr.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.