Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Kjønnsroller og egglegging hos vipa

   
Terje Lislevand disputerer onsdag 14. mai 2003 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Reproductive ecology and parental behaviour of Northern Lapwings during the incubation period".

Vipa er en vadefugl som finnes vanlig i jordbrukslandskap over store deler av Norge. Denne avhandlingen omhandler økologiske og evolusjonære aspekter knyttet til foreldreatferd, kullstørrelse og kjønnsfordeling hos denne fuglearten. Observasjoner av vipenes rugeatferd avslørte svært fleksible kjønnsroller, noe som trolig gjenspeiler en stor individuell variasjon i kondisjon og kvalitet.

Hvorfor vipene og andre vadefugler bare legger fire egg er et annet aspekt som blir belyst. Effekten av å eksperimentelt øke kullstørrelsen med ett egg ble studert, og klekkesuksessen økte med kullstørrelse. Ungene fra kunstig store kull klekte imidlertid i dårligere kondisjon enn normalt. En slik sammenheng er ikke tidligere påvist hos fugler, og kan skyldes at rugetemperaturen reduseres i større kull. Fostrene kan da tenkes å forbruke mer av eggets opplagsnæring som ellers ville fungert som "nistepakke" i plommesekken etter klekking. Hvis dette fører til økt ungedødelighet kan derfor kullstørrelsen være begrenset av foreldrenes evne til å ruge effektivt på flere egg.

Videre ble kjønnsfordelingen i vipekull undersøkt ved hjelp av DNA-prøver fra ungene. Selv om en kunne forvente at foreldre i god kondisjon skulle produsere et overskudd av hanner, noe som er vist hos enkelte andre fuglearter, ble det ikke funnet avvik fra en normal 50:50-fordeling.

Personalia:
Terje Lislevand (født 1971) er oppvokst på Hornnes i Setesdalen. Han tok cand. scient.-eksamen i økologi ved Universitetet i Bergen i 1997. Etter å ha jobbet deltid med ornitologisk forskning og utredning, samt undervisning ved UiB, ble han i 2000 ansatt som NFR-stipendiat ved Zoologisk Institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.05.2003, kl. 12:00, Auditorium 4, Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Cand. scient. Terje Lislevand, tlf. 92 61 57 24 (mob), 55 58 22 31 (a), epost: Terje.Lislevand@zoo.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.