Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Effekter av kunstig lys på laks i sjøvann

   
Cand. scient. Frode Oppedal disputerer fredag 28. mars 2003 for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Influences of artificial light on Atlantic salmon (Salmo salar L.) in seawater".

Under oppdrett av laks overføres normalt lakseunger fra kar i ferskvann til merder i sjøen om våren. Den første vinteren i sjøen gir oppdretteren vanligvis laksen lys for å unngå at den skal kjønnsmodne og samtidig vokse raskere. Kjønnsmoden laks har mindre rødfarge og lavere næringsverdi enn umoden laks. Ved å bruke lys får oppdretteren tid til å slakte laksen før den taper sin verdi som menneskemat. I de senere år er det blitt mer vanlig å overføre laksunger til merder i sjøen også om høsten, men det har vært usikkert hvilken belysning som er best for denne gruppen fisk.

I avhandlingen undersøker Oppedal laksens atferd når den blir belyst hele døgnet. Han ser på hvordan sterkt lys påvirker i forhold til svakt lys og hvordan lakseunger overført til merder i sjøen om høsten påvirkes av ulike lyssettinger gjennom vinteren.

Lyset gjør at svømmemønsteret til laksen om natten blir slik det normalt er om dagen. Dette innebærer at laksen svømmer kontinuerlig rundt og rundt i merden og velger å være på det dypet hvor temperaturen er høyest døgnet rundt.

Laksen sitt årlige vekstmønster endres av lyset. Den gode sommerveksten fremskyndes og varer lenger, mens den naturlig dårligere vinterveksten forkortes. Som en konsekvens av lyset øker den totale tilveksten og laksen blir større. Videre ser det ut til at sterkere lys gir bedre vekst enn svakt lys.

Arbeidet beskriver en metode for hvordan lys kan brukes effektivt i sjøvann også for lakseunger overført til merder i sjøen om høsten. Oppdretterne sparer nå millioner ved å bruke lyset riktig også på høstutsatt laks.

Personalia:
Frode Oppedal er født i 1969 og oppvokst i Bergen. Han har utdannet seg innen akvakultur ved Bergen Ingeniørhøyskole og senere ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi, Universitetet i Bergen, hvor han avla eksamen for graden cand. scient. i 1995. Oppdeal har siden jobbet som forsker ved Havforskningsinstituttet og hatt arbeidssted ved instituttets forskningsstasjon i Matredal, Masfjorden kommune.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
27.03.2003, kl. 12:15. Oppgitt emne: "The role of energy reserves in seasonal patterns of growth, smolting and sexual maturation in Atlantic salmon"

Sted: Møterom 328 C1, 3. etasje, Inst. for fiskeri- og marinbiologi.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.03.2003, kl. 09:15, Stort auditorium 2144, datablokken, HIB, Thormøhlensgt. 55.

Kontaktpersoner:
Frode Oppedal, telefon: 56 36 75 31/ 971 66 781 , epost: frodeo.imr.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.