Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Jærens geologi

   
Cand.scient. Ståle Raunholm disputerer 11. april 2003 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Weichselian stratigraphy, sedimentology and glacial dynamics at Jæren, SW Norway"

Oppgaven tar for seg den geologiske utviklingen på Jæren gjennom de siste 60 000 år. I løpet av denne perioden har isbreer fra innlandet dekket Jæren flere ganger, og kystområdene har også blitt berørt av en stor isbre som fulgte Norskerenna nordover langs kysten.

Det relativt flate jærlandskapet består for en stor del av løsmasser, og de fleste landformene er dannet under isen for mellom 30 og 15 tusen år siden. I løpet av de siste 60 000 årene har det også vært isfrie perioder, kalt interstadialer, med et klima tilsvarende det vi finner på Svalbard i dag. Vekten av isen forut for interstadialene presset ned jordskorpen, og det førte til at havnivået i de isfrie periodene har vært høyere enn i dag.

I løpet av en interstadial for 30-35 tusen år siden, var Jæren presset ned inntil 200 m. Dette førte til at hele Jæren ble dekket av hav, og opp til 30 m mektige lag med leire ble avsatt fra sedimentholdig smeltevann. Undersøkelser av strukturer og mikrofossiler i disse avsetningene har gitt oss viktig informasjon om endringer i klima og miljø gjennom den siste istiden.

Personalia:
Ståle Raunholm (1973) er født og oppvokst i Bergen. Han tok cand. scient.-graden i geologi ved Universitetet i Bergen i 1999, og begynte samme år som stipendiat ved Geologisk institutt. Avhandlingen er utført med støtte fra Enterprise Oil og personlig stipend fra Norges forskningsråd.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
10.04.2003, kl. 14:15. Oppgitt emne: "Isotopstadium 11: En analog til holocene?"
Sted: Auditorium 5, Realfagbygget, Allegt. 41.

Tidspunkt og sted for disputasen:
11.04.2003, kl. 10:15, Auditorium 5, Realfagbygget, Allegt. 41.

Kontaktpersoner:
Ståle Raunholm, tlf.: 55588109, epost: staale.raunholm@geo.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.