Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2003

NY DOKTORGRAD

Stressproteiner hos munnhulebakterien Fusobacterium nucleatum

   
Cand. scient. Cecilie Kristin Skår disputerer fredag 20. juni 2003 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Studies of the heat shock proteins cpn60 and HSP70 of Fusobacterium nucleatum".

Fusobacterium nucleatum er en dominerende bakterie i munnhulen. Den er en av flere bakterier som er funnet å øke i antall ved utviklingen av tannkjøttsykdommen periodontitt (tannløsning) hos mennesker. F. nucleatum har blitt ansett å være involvert i stimulering og utviklingen av denne sykdommen.

For å få bedre forståelse av F. nucleatums rolle i tannkjøttsykdommer er detaljert kunnskap om bakterien viktig. Stressproteiner er en gruppe av proteiner som har mange biologiske funksjoner. De finnes i alle levende organismer, fra bakterier til mennesket.

Når celler blir for eksempel blir utsatt for økt temperatur, endret tilgang på oksygen og endringer i pH, vil stressproteiner bli produsert for å hjelpe cellene med å takle den nye situasjonen. Noen av stressproteinene hos sykdomsfremkallende bakterier har vist seg å være av stor betydning for utvikling av infeksjonssykdom, og noen av dem ser ut til å være aktuelle å benytte i nye metoder for behandling av kreft og i vaksiner.

I doktorgradsarbeidet ble noen av proteinene som hjelper til ved stress hos F. nucleatum undersøkt. Bakteriene ble stresset ved å øke temperaturen under vekst. Antistoffer som gjenkjenner spesifikke stressproteiner ble benyttet for å identifisere stressproteiner hos F. nucleatum. Proteinene ble lokalisert, renset og det ble også undersøkt om serum fra mennesker med tannløsning og friskt tannkjøtt hadde antistoffer mot disse proteinene.
Videre ble genene som koder for disse to proteinene identifisert og sekvensert.

Analyser basert på sekvensene til disse proteinene tyder på at F. nucleatum ikke bare er av interesse i sammenheng med tannkjøttsykdommer, men kan være nyttig å inkludere i evolusjonsstudier av bakterier.

Personalia:
Cecilie Kristin Skår er født i 1970 og oppvokst i Bergen. Hun tok sin cand.scient grad i mikrobiologi ved Universitetet i Bergen i 1995, og ble tilsatt som universitetsstipendiat i 1996 ved Det odontologiske fakultet.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
19.06.2003, kl. 13:15. Oppgitt emne: "Hvorledes kommuniserer bakterier i en biofilm med hverandre og med verten?"
Sted: Birkhaugsalen, Sentralblokken, Haukeland universitetssykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
20.06.2003, kl. 10:15, Birkhaugsalen, Sentralblokken, Haukeland universitetssykehus.

Kontaktpersoner:
Cecilie Kristin Skår, tlf.: 55 97 46 18, epost: cecilie.skar@odont.uib.no
Formidlingsavdelingen v/ mediekontakt Ingunn Vie Skare, tlf. 55 58 91 70 (a), e-post: ingunn.skare@form.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.