Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Mikroorganismer i jorden

Rita Bartossek   

Rita Bartossek disputerer torsdag 17. januar 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Metagenomic Analyses of Ammonia Oxidizing Archaea from Soil and Biofilm“

Milliarder av dollar brukes hvert år på nitrogengjødsel for å støtte jordbruksproduksjon for å fø verdens befolkning. Mye av denne gjødselen er basert på ammoniakk, men dessverre går mer enn halvparten av den tapt for landbruket gjennom aktiviteten til mikroorganismer i jorden. Disse 'ammoniakk-oksiderende' mikroorganismene konverterer raskt ammoniakk til nitrat, som blir vasket ut av jorden før det når grødene det er beregnet på. Dette fører til tap for bønder anslått til over 15 milliarder dollar per år og nitrat-forurenset drikkevann. Ammoniakk-oksiderende mikroorganismer er også ansvarlige for produksjonen av dinitrogenoksid, en potent drivhusgass som bidrar til ødeleggelse av ozonlaget.

I 2005 ble det oppdaget ammoniakk-oksiderende mikroorganismer som tilhører Archaea, en gammel evolusjonær gruppe av mikrober som er adskilt fra bakterier, planter og dyr. Disse organismene ble tidligere antatt å vokse i 'ekstreme' miljøer, med svært høy temperatur, høyt saltinnhold og lav oksygenkonsentrasjon. Imidlertid har det siste tiåret vist at Archaea har en svært høy forekomst i biosfæren. Forskere har forsøkt å bestemme hvor mye Archaea bidrar til ammoniakk oksidering. Men disse organismene er svært vanskelig å dyrke i laboratoriet og forskere måtte bruke molekylære teknikker for å studere innholdet i deres DNA i stedet for å analysere kulturer.

Det overordnede målet for Rita Bartosseks avhandling var å få innsikt i det genetiske innholdet i en gruppe av ammoniakk-oksiderende Archaea med høy global forekomst gjennom analyse av deres DNA ekstrahert fra to forskjellige habitater: en naturlig sandrik engjord i Tyskland, og en radioaktiv moderat varm kilde i Østerrike. Resultatene gir for første gang innsikt i disse unike organismene, inkludert tilstedeværelsen av gener som kan gjøre det mulig for dem å bidra til produksjon av den viktige klimagassen dinitrogenoksid, og mekanismer som gjør dem i stand til å utveksle genetisk materiale med andre organismer, inkludert bakterier.

Personalia:
Rita Bartossek ble født i Klosterbrueck (Polen), vokste opp i Roedermark (Tyskland) og fullførte sin diplom i mikrobiologi ved det tekniske universitetet i Darmstadt (TUD), Tyskland. Hun startet sine ph.d.-studier i laboratoriet til professor Christa Schleper ved TUD. Senere ble Rita Bartossek overført til Universitetet i Bergen med sin veileder, og utførte den største delen av arbeidet i doktorgraden der før hun avsluttet studiene ved Universitetet i Wien.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
07.12.2012, kl. 13.15. Oppgitt emne: «Occurrence and environmental significance of microbial syntrophy in marine sediments»
Sted: Seminarrom K3, Biologen

Tidspunkt og sted for disputasen:
17.01.2013, kl. 13.15, Stort auditorium, HIB, Thormøhlensgate 55

Kontaktpersoner:
Rita Bartossek, e-post: Bdello@gmx.de

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.