Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Sosioøkonomisk status og barn og unges psykiske helse

Tormod Bøe   

Tormod Bøe disputerer mandag 16. desember 2013 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Socioeconomic status and mental health in children and adolescents”.

Psykiske vansker fordeler seg ulikt i befolkningen, med flere vansker blant barn og unge fra familier med lavere sosioøkonomisk status. Avhandlingen omhandler hvordan familiers økonomiske situasjon og foreldres utdanningsnivå henger sammen med ulike typer psykiske vansker blant norske barn. Bøe har sammen med kolleger undersøkt
noen av de mekanismene som kan bidra til å forklare hvorfor det er slik at barn fra familier med lav sosioøkonomisk status har mer psykiske vansker. Avhandlingen består av tre studier basert på data fra Barn i Bergen-studien, som er gjennomført ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge (RKBU), Uni helse.

Funnene viste at barn fra familier med dårlig økonomi hadde flere symptomer på atferdsproblem, hyperaktivitet/uoppmerksomhet, emosjonelle problem og vansker i vennerelasjoner enn barn fra familier med bedre familieøkonomi. Lavere utdanningsnivå hos foreldre var i sterk grad relatert til atferdsproblemer og symptomer på hyperaktivitet/uoppmerksomhet. Søvnproblemer var også hyppigere blant barn fra familier med lavere sosioøkonomisk status. Problemene med innsovning og hyppig oppvåkning kunne forklare deler av sammenhengen mellom dårlig familieøkonomi og psykiske vansker hos barna. I familier med dårlig økonomi var det flere foreldre med psykiske vansker som igjen hadde mer bruk av negative oppdragelsesstrategier (som mer bruk av straff og kjeft). Negative oppdragelsesstrategier var også mer hyppig blant foreldre med lavere utdanning. Dette ser ut til å være viktige mekanismer for å forstå sammenhengen mellom sosioøkonomisk status og psykisk helse hos barn.

Personalia:
Tormod Bøe (f. 1978) er psykolog og ansatt ved Regionalt kunnskapssenter for barn og unge, Uni helse, og arbeidet utgår fra Institutt for klinisk psykologi, Det psykologiske fakultet, Universitetet i Bergen. Doktorgradsarbeidet ble gjennomført med professor Børge Sivertsen (Folkehelseinstituttet), professor Astri J. Lundervold (Institutt for biologisk og medisinsk psykologi) og forsker Mari Hysing (RKBU, Uni Helse) som veiledere.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
16.12.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: "Sammenhengen mellom foreldre og barns psykisk helse".
Sted: Det psykologiske fakultet, Auditorium 130, Christiesgate 12.

Tidspunkt og sted for disputasen:
16.12.2013, kl. 10.30, Det psykologiske fakultet, Auditorium 130, Christiesgate 12.

Kontaktpersoner:
Tormod Bøe, tlf. 55 58 86 75 eller 988 64792, e-post: Tormod.Boe@uni.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for psykologi, utdanning og helse. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.