Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Barn med psykiske vansker føler seg ikke akseptert

Belinda Ekornås   

Belinda Ekornås disputerer torsdag 6. juni 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Barn med emosjonelle- og atferdsvansker: Selvopplevelse, venneforhold og motorikk»

Psykologspesialist og stipendiat Belinda Ekornås har funnet at barn som er engstelige, eller har atferdsvansker, sliter med venner, føler seg mindre akseptert av jevnaldrende barn og synes de er dårligere i sport.

Ekornås har gjennomført tre delstudier med barn fra Barn i Bergen-undersøkelsen. Hun undersøkte først en mindre gruppe barn med angst. De fikk spørsmål om hvordan de mestret fysiske aktiviteter og om de følte seg akseptert av jevnaldrende, og motorikken deres ble testet. Gutter med angst fortalte at de følte seg mindre akseptert av jevnaldrende og dårligere i fysiske aktiviteter enn barn uten angst. 2/3 av de engstelige guttene strevde motorisk, selv uten motoriske vansker følte engstelige jenter seg dårlige i sport og lite sosialt aksepterte.

I en studie av 5073 barn fra 11 til 13 år fant Ekornås at både barn med emosjonelle vansker, hovedsakelig angst, og barn med atferdsvansker strevde med venner og følte seg lite sosialt akseptert. Selvfølelsen til barna med atferdsproblemer var realistisk i forhold til venneproblemene deres, i følge foreldre og lærere, mens engstelige barn hadde en sosial selvfølelse som var dårligere enn venneproblemene deres. Lærere rapporterer færre venneproblemer hos de engstelige barna enn hos barn med atferdsvansker. Studien viser at barn med psykiske vansker strever i venneforhold, og at engstelige og triste barn har spesielt lav selvfølelse, samt at venneproblemene deres ikke oppdages i skolen i samme grad som hos barn med atferdsvansker.

Til sist undersøkte Ekornås hvordan barnas problem med venner hang sammen med emosjonelle vansker, atferdsvansker og skolefungering. Venneproblemer var direkte knyttet til barnas psykiske vansker og skolefungering, men også indirekte gjennom at vanskene med venner påvirket selvfølelsen deres. Guttenes venneproblemer var imidlertid sterkere knyttet til skolevansker enn jentenes.

Studiene til Ekornås viser at behandling av psykiske vansker hos barn bør inkludere venneforhold, selvfølelse og motoriske fungering.

Personalia:
Belinda Ekornås (f. 1972) kommer fra Langevåg. Hun er psykologspesialist med cand.psychol. fra Universitetet i Bergen (UiB). Fra 2003 har hun vært tilknyttet Barn i Bergen-studien ved Regionalt Kunnskapssenter for Barn og Unge (RKBU Vest), Uni Helse. I 2005 ble hun stipendiat ved RKBU Vest, og Institutt for biologisk og medisinsk psykologi (UiB). Hun jobber nå ved Follo BUP, Akershus Universitetssykehus. Mikael Heimann har vært hovedveileder, bi-veiledere Astri J. Lundervold og Tomas Tjus.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
06.06.2013, kl. 10:15. Oppgitt emne: "Preventing anxiety disorders in children and adolescents"
Sted: Aud. 3, Magnus Lagabøtes plass 1, Dragefjellet.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.06.2013, kl. 11:30, Aud. 3, Magnus Lagabøtes plass 1, Dragefjellet.

Kontaktpersoner:
Belinda Ekornås, tlf. 412 66 111, e-post: belinda.ekornas@uni.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for psykologi, utdanning og helse. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.