Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Det predikative adjektivet i russisk

Malvin Fonnes   

Malvin Fonnes disputerer fredag 31. mai 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlinga:

“Det predikative adjektivet i presentiske kopulasetninger i russisk”.

Bruken av det predikative adjektivet i russisk har alltid vært et spørsmål av stor interesse for slavister, og en lang rekke analyser er blitt foreslått. Oppmerksomheten har først og fremst vært rettet mot det predikative adjektivet i kopulasetninger i presens, hvor to morfologisk forskjellige former kan brukes, en kortform og en langform. Grammatikker i russisk har en rekke bruksregler for hver av de to formene, men til tross for en omfattende forskning, og en omfangsrik litteratur, kan bruken av adjektivformene likevel være vanskelig å forklare, spesielt i tilfeller hvor begge formene er mulige. Siden det er lite trolig at de to formene er helt synonyme, vil et sentralt spørsmål være hva de hver for seg uttrykker.

I avhandlinga har Fonnes, ved hjelp av data fra en stor informantbasert undersøkelse med over 125.000 informantsvar, prøvd å kartlegge faktorer som styrer bruken av de to adjektivformene. Han har relatert funn til tidligere analyser og til eksisterende bruksregler som er funnet upresise og motstridende.

Undersøkelsen har vist at bruken av adjektivform vanskelig lar seg forklare på setningsnivå, men at den er styrt av ekstralingvistiske faktorer. Reglene som finnes i den grammatiske litteraturen halter, og i den grad de stemmer, er de bare indikatorer på en restriktiv eller non-restriktiv funksjon av det predikative adjektivet. Fonnes har vist at eksemplene som er brukt som belegg for de ulike bruksreglene ene og alene kan forklares med diskursforholdet ±restriksjon, som også gir en forståelse av hva de to formene hver for seg uttrykker. Til grunn for valget av adjektivform ligger intensjonen med utsagnet, om det skal formidle en mening som adjektivets restriktive eller non-restriktive funksjon gjengir.

Personalia:
Malvin Fonnes er fra Austrheim. Han er cand. philol. med hovedfag i russisk fra Universitetet i Bergen i 1976. Han har bl.a. arbeidd som lektor i den videregående skolen, vært tolk/konsulent for grensekommissæren for den norsk - russiske grense i Kirkenes, amanuensis i russisk ved Universitetet i Tromsø, og fra 1993 amanuensis i russisk ved Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
30.05.2013, kl. 16.15. Oppgitt emne: «Kongruens i russisk».
Sted: Auditorium B, Sydneshaugen skole.

Tidspunkt og sted for disputasen:
31.05.2013, kl. 09.30, Auditorium B, Sydneshaugen skole.

Kontaktpersoner:
Malvin Fonnes, e-post: Malvin.Fonnes@if.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for samfunnsvitenskap og humaniora. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.