Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Risikomarkører ved akutt hjertesykdom

Ricardo A. León de la Fuente   

Ricardo A. León de la Fuente disputerer torsdag 30. mai 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Prognostic indicators of total-, cardiac- and sudden cardiac death in chest pain patients with suspected acute coronary syndrome (ACS)”.


Hensikten med avhandlingen har vært å undersøke om sosioøkonomisk klasse og de fire hjertemarkørene BNP, hsCRP, vitamin D og omega-3 kan forutsi risikoen for fremtidige dødsfall hos pasienter som innlegges med akutt kransåresykdom i den subtropiske, nord-argentinske provinsen Salta (1000 m.o.h.), med mye sol og lite inntak av fiskeprodukter.

I løpet av 3 år ble det inkludert 982 pasienter som ble fulgt opp gjennom 2-5 år. Undersøkelsen ble utført i regi av Stavanger Universitetssjukehus, i nært samarbeid med myndighetene i provinsen og med Det katolske universitetet i Salta. I løpet av de to første årene ble det registrert 119 dødsfall og ved avslutningen var 173 pasienter døde. Befolkningen ble delt inn i nedre-, middels- og øvre sosioøkonomiske klasse. Dødeligheten ved slutten av studien var mer enn dobbelt så høy i nedre, sammenlignet med øvre sosioøkonomiske klasse, enten individene var helseforsikret eller ikke.

Befolkningen ble dessuten inndelt i fire like store grupper (kvartiler) i henhold til nivået av hver hjertemarkør, med de høyeste verdier i øvre kvartil og de laveste verdier i nedre kvartil. Deretter ble antall dødsfall i øvre kvartil sammenlignet med antall dødsfall i nedre kvartil. Pasienter med BNP og hsCRP i øvre kvartil hadde dobbelt så høy risiko for å dø i løpet av de første to årene, sammenlignet med nedre kvartil. Det motsatte forholdet ble påvist for vitamin D, som viste 3 ganger så høy dødelighet hos pasienter i nedre kvartil. Undersøkelsen viste for øvrig at befolkningen i Salta hadde et lavere cellemembran-nivå av omega-3 sammenlignet med en tilsvarende befolkning i Stavanger-regionen – øvre kvartil i Salta lå på samme nivå som nedre kvartil i Stavanger. Sluttoppfølgingen viste at nivået av omega-3 ikke hadde noen betydning for overlevelsen.

Undersøkelsen gir ny kunnskap om betydningen av flere risikomarkører for langtidsoverlevelse etter innleggelse for brystsmerter/hjerteinfarkt i et latinamerikansk land.

Personalia:
Ricardo Leon de la Fuente, f. 12.09.72, cand.med. i 1995 ved Det nasjonale universitetet i Cordoba, spesialist i hjertesykdommer i 2000 fra Universitetssykehuset Favaloro, Buenos Aires, privatpraktiserende kardiolog i Salta fra januar 2004. Gift med Fatima og har tre barn Agustin, Joaquin og Sofia. Dr. Leon de la Fuente er medlem av "Argentinean Society of Cardiology" og "Cardiology Association of Salta". Han har skrevet et titalls internasjonale publikasjoner og har hatt flere vitenskapelige presentasjoner innenlands og utenlands.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
30.05.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: “Cardiac biomarkers – do they add anything to prediction of cardiovascular disease in primary prevention?”
Sted: Auditoriet, 1. Etasje, Vestbygget, Stavanger Universitetssjukehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
30.05.2013, kl. 10.30, Auditoriet, 1. Etasje, Vestbygget, Stavanger Universitetssjukehus.

Kontaktpersoner:
Ricardo Leon de la Fuente, tlf. +5493874034979, (Hovedveileder, Professor Dennis Nilsen, epost: dnilsen1@getmail.no, tlf. 957 77735), e-post: ricaleon@gmail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.