Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Bildeanalyse innen petroleumsforskning

Tiril Pedersen Gurholt   

Tiril Pedersen Gurholt disputerer fredag 11. oktober 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandling:

”Image processing, filtering and segmentation of data-sets for reservoir simulation”.

Bilder forekommer innen mange ulike fagfelt. Innen petroleumsforsking oppstår bilder for eksempel som et resultat av eksperimenter foretatt i et laboratorium, eller kanskje de har blitt tatt under geologisk feltarbeid. Avhengig av kvaliteten kan slike bilder være vanskelig å analysere. Det kan ofte være interessant å forbedre og hente ut informasjon fra bildene automatisk. Her kommer bildebehandling inn, og dette er Gurholts interesseområde.

Gurholt har under doktorgradsarbeidet prøvd ut, videreutviklet og sammenlignet ulike metoder anvendt på bilder av porøse medium med opprinnelse fra to ulike typer eksperimenter.

Gurholt har først sett på filtrering av røntgenbilder tatt av sandstein som viser hvordan vann eller polymer fortrenger olje. Bildene har ofte dårlig kontrast og er støyfulle, noe som gjør dem vanskelig å tolke. Et filter ble derfor utviklet for å dempe støyet på en god måte, noe som gjorde detaljer i bildene enklere å tolke.

Deretter undersøkte Gurholt hvordan man kan dele opp, eller segmentere, CT-bildevolumer av bergarten ”vuggy” karbonat. I denne type stein finnes det hulrom, og målsetningen var å lokalisere disse hulrommene nøyaktig i de avbildede kjerneprøvene. Flere ulike metoder ble undersøkt, videreutviklet og sammenlignet. Overraskende nok forbedrer ikke de mer kompliserte metodene nødvendigvis resultatene sammenlignet med enklere metoder.

Personalia:
Tiril Pedersen Gurholt ble født i Tromsø i 1980 og vokste opp i Alta. Hun avsluttet mastergraden sin i informatikk ved Universitetet i Oslo i 2006 og ble tildelt doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen i 2008. Doktorgradsarbeidet ble utført under veiledning av Professor Ivar Aavatsmark, Professor Antonella Munthe-Kass og Professor Arne Skauge som et samarbeid mellom Uni CIPR og Matematisk institutt.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
16.08.2013, kl. 13.00. Oppgitt emne: «Pattern recognition and machine learning».
Sted: Seminarrom pi i fjerde.

Tidspunkt og sted for disputasen:
11.10.2013, kl. 13.00, Auditorium pi, Carl Godskes Hus.

Kontaktpersoner:
Tiril Pedersen Gurholt, tlf. 977 62776, e-post: tiril.gurholt@uni.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.