Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Karakterisering av kreftsvulstens mikromiljø

Hanne Haslene-Hox   

Hanne Haslene-Hox disputerer fredag 11. oktober 2013 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”The microenvironment in human ovarian carcinoma – characterization through proteomic analysis of tissue interstitial fluid”.

Alt vev i kroppen består av celler, og mellom cellene er det en væskefase, den interstitielle væsken. Her får cellene næringsstoffer fra blodbanen og skiller ut avfallsstoffer og proteiner som hjelper organet å fungere som det skal. I kreftsvulster skilles det ut andre typer proteiner enn i friskt vev, for at svulsten skal kunne vokse og spre seg. Vi vet til nå lite om hvordan proteininnholdet i kreftsvulster avviker fra friskt vev i menneskekroppen.

I sitt doktorgradsarbeid har Hanne Haslene-Hox karakterisert proteinsammensetningen i interstitiell væske fra kliniske prøver av gynekologisk kreft, med spesielt fokus på eggstokkreft. En rekke forskjeller mellom friskt vev og kreftvev har blitt påvist i det ekstracellulære miljøet.

Haslene-Hox sitt arbeid demonstrerer hvordan interstitiell væske kan isoleres fra kliniske prøver med kvantitativ informasjon om proteinene intakt. Den interstitielle væsken er analysert med massespektrometri, en analysemetode hvor hundrevis av proteiner kan identifiseres samtidig. Ved å sammenligne proteinene som ble identifisert i friskt vev med de som ble identifisert kreftvev kan vi finne proteiner som er særlig viktig for kreftcellene. Ved å sammenligne konsentrasjonen av de samme proteinene i blodet med konsentrasjonen i den interstitielle væsken, ble det demonstrert at lokalproduserte proteiner som er tilstede i høy konsentrasjon i kreftsvulsten også kan påvises i blodet. Dette viser at å analysere proteinene i interstitiell væske, kan gjøre det lettere å påvise indikator-proteiner som kan brukes i nye metoder for diagnostisering og behandling av eggstokkreft.

Ved å beskrive miljøet som kreftcellene lever i kan vi lære hvordan kreftsvulsten utvikler seg og hva slags proteiner som må være tilstede for at en kreftsvulst skal kunne vokse og spre seg. Denne kunnskapen kan brukes videre i utviklingen av nye medisiner og behandling av kreft.

Personalia:
Hanne Haslene-Hox ble født i 1983 og er oppvokst i Trondheim. Hun ble utdannet sivilingeniør i Kjemi og bioteknologi ved Norges tekniske og naturvitenskapelige universitet i 2008. I perioden 2009 til 2013 har hun vært stipendiat ved institutt for biomedisin ved Universitetet i Bergen. Veiledere har vært Helge Wiig, Olav Tenstad og Helga Salvesen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
11.10.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: "Tumor exosomes, current insights into composition, biological functions and diagnostic and therapeutic potential".
Sted: Stort auditorium, Haukeland Sykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
11.10.2013, kl. 11.15, Stort auditorium, Haukeland Sykehus.

Kontaktpersoner:
Hanne Haslene-Hox, e-post: hanne.haslene.hox@gmail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.