Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Nevroendokrin kreft: Stress, sosial støtte, mestringsforventning og livskvalitet

Trude Haugland   

Trude Haugland disputerer 12. juni for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Stress, Social Support, General Self-efficacy and Health Related Quality of Life in Patients with Neuroendocrine Tumors. A cross-sectional and pilot study”

Trude Haugland har arbeidet med stress, sosial støtte, mestringsforventning og livskvalitet hos pasienter med en sjelden, saktevoksende kreftform, nevroendokrin kreft.

Haugland har i sitt arbeid kartlagt pasientenes opplevelse av livskvalitet, og sammenlignet svarene med et utvalg på samme alder fra normalbefolkningen. Hun har også kartlagt hvordan stress, sosial støtte og generell forventning om å mestre utfordringer henger sammen med deres livskvalitet. I tillegg har hun evaluert om pasientenes opplevelse av stress, forventning om å mestre utfordringer og livskvalitet endret seg etter at de hadde deltatt på et undervisningsprogram over et halvt år.

Pasientene hadde dårligere livskvalitet enn normalbefolkningen, og rapporterte om stress og som hadde negativ innvirkning på livskvaliteten. Sosial støtte og forventningen om å mestre utfordringer hadde i Hauglands undersøkelser positiv innvirkning på livskvaliteten.
Deler av doktorgradsarbeidet er en pilotstudie der pasientene fikk tilbud om å delta i et undervisningsprogram over 26 uker. Pasientene svarte på spørreskjemaene første gang før de startet undervisningsprogrammet, så to uker etter at de hadde hatt undervisning om sykdommen, ernæring, fysisk aktivitet, sosiale rettigheter og reaksjoner på alvorlig sykdom, og gruppesamtaler om de samme temaene. Tredje gangen de svarte på spørreskjema var etter at de hadde hatt gruppesamtaler hver fjerde uke og ukentlige telefonsamtaler med sykepleier i 24 uker. Resultatene viste at pasientene gjennom gruppeundervisningen fikk redusert stress, økt forventning om å mestre utfordringer og bedre livskvalitet.

Hauglands arbeid bidrar til å legge et bedre grunnlag for videre utvikling, implementering og oppfølging av undervisningsprogram for pasienter med nevroendokrin kreft.

Personalia:
Trude Haugland (f.1952) er sykepleier og kandidat i sykepleie. Arbeidet er utført ved Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet i samarbeid med Haukeland Universitetssykehus, og Universitetssykehusene i Nord-Norge og Trondheim. Kandidaten utgår fra Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen. Hovedveileder har vært professor Morten Vatn. Studien har vært finansiert av Kompetansesenter for nevroendokrin kreft, OUS, Rikshospitalet.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
12.06.2013, kl. 10:15. Oppgitt emne: “Kunnskapsbaserte pasientundervisningsmetoder for kreftsyke pasienter som fremmer livskvalitet, fysisk og psykisk helse - evidens, erfaringer, metoder, utfordringer og samhandling i helsetjenesten”
Sted: Store auditorium, Rikshospitalet, Sognsvannsveien 20, Oslo

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.06.2013, kl. 13:15, Store auditorium, Rikshospitalet, Sognsvannsveien 20, Oslo

Kontaktpersoner:
Trude Haugland, e-post: trude.haugland@medisin.uio.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.