Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Fra ingenmannsland til Norges riviera

Dag Hundstad   

Dag Hundstad disputerer fredag 22. februar 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Sørlandet – fra terra incognita til sommerferieland. Fire historiske analyser av regionalitet og regionalisme».

Avhandlingen er en studie av regional identitet og regionbygging på Sørlandet med hovedvekt på perioden fra ca. 1900 til 1940. Etter at dikteren Vilhelm Krag lanserte navnet på landsdelen i 1902 gikk det bare få år før Sørlandet ble en naturlig referanseramme. En rekke institusjoner var med på å fremme det nye landsdelsnavnet. Engasjementet for å fremme landsdelen var hele tiden sterkest i Vest-Agder, med et klart tyngdepunkt i et elitemiljø rundt Krag i Kristiansand.

Da lobbyorganisasjonen Sørlandsforeningen i 1918 ble startet med utgangspunkt i Arendal, fikk den sørlandske regionalismen en bredere forankring. I foreningen var også Rogaland og Telemark med. Sørlandsforeningen kjempet særlig for utbyggingen av Sørlandsbanen. I 1920-årene gikk foreningen i oppløsning som følge av en rekke lokale debatter om hvordan utbyggingen skulle foregå.

I mellomkrigstiden søkte også utflytterlaget Sørlandslaget i Oslo å øke engasjementet rundt landsdelen. Et viktig mål for laget var å promotere Sørlandet som «Norges riviera» i hovedstaden. «Sol, sommer, Sørland»-kampanjen kan sees som en vellykket regional merkevarebygging som samlet en rekke aktører om et felles mål. Samtidig kan det synes som om kampanjen tok bort oppmerksomheten fra andre regionale kampsaker. I tillegg kan vi se hvordan fremstillingen av sørlendingene endret seg og tilpasset seg turistreklamen. Blant annet spilte dikteren Gabriel Scott en sentral rolle når det gjaldt å etablere de stereotype forestillingene av sørlendingene som blide «solskinnsfilosofer». Dette skiller seg sterkt fra tidligere forestillinger om egdene som en stridbar og radikal folketype.

Avhandlingen bygger på en systematisk gjennomgang av aviser og tidsskrifter, samt arkivmateriale fra Sørlandsforeningen og Sørlandslaget. I tillegg til å vise empirisk hvordan Sørlandet ble etablert i offentligheten som en norsk landsdel og et «sommerferieland», er studien et bidrag til å forstå hvordan konfliktlinjer i landsdelen har utviklet seg mot vår tid.

Personalia:
Dag Hundstad er fra Mandal og ble født i 1976. Han avla sin cand. philol. eksamen ved Historisk institutt, Universitetet i Bergen i 2004. Hundstad var i perioden 2007–2011 universitetsstipendiat ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap, Det humanistiske fakultet. Førsteamanuensis Nils Kolle har vært hovedveileder og professor Nils Gilje biveileder. Hundstad var tilknyttet Universitetet i Bergens tverrfakultære satsningsområde «Region og regionalisering».

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
21.02.2013, kl. 16.30. Oppgitt emne: «Komparasjon i historieforskning - metodiske og teoretiske utfordringer».
Sted: Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnesplassen 9.

Tidspunkt og sted for disputasen:
22.02.2013, kl. 09.30, Auditorium B, Sydneshaugen skole, Sydnesplassen 9.

Kontaktpersoner:
Dag Hundstad, tlf. 971 21770, e-post: dag.hundstad@uia.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for samfunnsvitenskap og humaniora. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.