Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Legevakt er en viktig del av helsetjenesten for psykisk syke

Ingrid H. Johansen   
Ingrid H. Johansen disputerer onsdag 19. juni 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Mental illness out-of-hours. Characteristics and challenges of patient contacts in emergency primary health care in Norway»

Norge er ett av få land i verden der primærhelsetjenesten er portvakt for spesialiserte helsetjenester for psykisk syke. Fastleger har hovedansvar for sine listepasienter innenfor vanlig arbeidstid. På kveld, natt, helg og helligdager organiserer kommunene legevakt som skal gi innbyggerne nødvendig helsehjelp i fastlegens fravær. Avhandlingen undersøkte bruk av legevakt relatert til psykisk sykdom, og hvilke utfordringer legene opplevde i pasientkontaktene.

Avhandlingen bygger på tre epidemiologiske og en kvalitativ studie. Resultatene viser at psykisk sykdom sjelden er kontaktårsak til legevakt, men har økt hyppighet i perioder hvor fastlegene er mindre tilgjengelige. Alvorlighetsgraden vurderes høyere enn for andre typer kontakter. Mange av kontaktene er rusrelaterte, og disse skjer ofte på natt. Selvmordsforsøk, psykoser og akutt rusmisbruk ses oftere på legevakt enn hos fastlegen.

De fleste legevaktkontakter håndteres uten innleggelse. Ved innleggelse sendes mange pasienter til somatiske avdelinger. Legevaktleger opplever usikkerhet og utrygghet i møte med pasienter med psykisk sykdom. Mange legevaktleger beskriver dårlig samhandling med spesialisthelsetjenesten i psykiatri. Legene etterlyser bedret mulighet til å ivareta pasientene frem til hjelp kan gis på riktig omsorgsnivå.

Den lave legevaktforekomsten av kontakter relatert til psykisk sykdom tilsier at det de fleste steder i Norge neppe er pasientgrunnlag for døgnkontinuerlige spesialiserte psykiatritjenester i tillegg til muligheten for akuttinnleggelse. Avhandlingen viser også at organisatoriske forhold rundt legevakt er til hinder for optimal hjelp til disse pasientene. Legevaktlegene trenger mer støtte dersom de skal kunne gi god primær helsehjelp til psykisk syke.

Personalia:
Ingrid H. Johansen (f. 1972) er fra Salangen og utdannet lege ved Universitetet i Bergen i 2000. Hun har arbeidet som allmennlege, med rusbehandling og er nå på Bergen legevakt. Siden 2006 er hun tilknyttet Nasjonalt kompetansesenter for legevaktmedisin, Uni Helse. Avhandlingen utgår fra Institutt for global helse og samfunnsmedisin. Professor Steinar Hunskår har vært hovedveileder, med Tone Morken og Benedicte Carlsen som biveiledere. Studien har vært støttet av Allmennmedisinsk forskningsfond.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
19.06.2013, kl. 10:15. Oppgitt emne: "Diagnostiske og behandlingsmessige utfordringer når vaktlegen mistenker at en pasient som presenterer fysiske symptomer er somatiserende"
Sted: Birkhaugsalen (Rom D303), sentralblokken, Haukeland Universitetssjukehus, Jonas Lies vei 65

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.06.2013, kl. 12:15, Birkhaugsalen (Rom D303), sentralblokken, Haukeland Universitetssjukehus, Jonas Lies vei 65

Kontaktpersoner:
Ingrid H. Johansen, tlf. 99350491, e-post: ingrid.johansen@uni.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.