Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Krigeridentitet gir gode resultater ved Forsvarets skoler

Rino Bandlitz Johansen   

Rino Bandlitz Johansen disputerer torsdag 5. desember 2013 for ph.d.–graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«The impact of military identity on performance in the Norwegian Armed Forces».

Hovedfunnene i studien indikerer at profesjonsidentitet lar seg måle, og at en identitet basert på profesjonalisme og krigermotivasjon har en positiv sammenheng med prestasjoner på både befalsskolene og krigsskolene i Norge.

Det norske forsvaret har gjennomgått radikale endringer de siste ti årene, noe som har aktualisert et behov for å endre profesjonsidentiteten. Endring i operative krav og tjenestemønstre fordrer nå en dreining fra en idealistisk identitet, der forsvar av norsk territorium står i fokus, til en mer profesjonalistisk og krigerorientert identitet, der soldaten er bedre rustet til å delta i skarpe operasjoner utenlands. Samtidig utfordres Forsvarets kollektive natur av en generell samfunnsutvikling med økende grad av individualisme og selvopptatthet.

Gjennom studien har Bandlitz Johansen utviklet et spørreskjema som gjør det mulig å kartlegge identitetsdimensjonene idealisme, profesjonalisme og individualisme i Forsvaret. Dette spørreskjemaet benyttes samtidig for å undersøke om disse identitetsdimensjonene har betydning for ulike prestasjoner i Forsvaret.

Studien viser at graden av profesjonalisme (Forsvarets foretrukne identitet, også karakterisert av krigermotivasjon) har en klar positiv sammenheng med oppnådde resultater på befalsskolene, som hovedkarakter og offiserspotensiale. Studien viser også at profesjonalisme har en klar positiv sammenheng med oppnådde resultater på Krigsskolene, i form av spesifikke militære ferdigheter. Profesjonalisme viser seg også å ha en sammenheng med grad av tilhørighet og forpliktelse man opplever til Forsvaret.

Studien avdekker i tillegg at det eksisterer ulike identitetsformer i forsvarsgrenene, der forekomsten av profesjonalisme er høyere i Hæren enn i Sjø- og Luftforsvaret.

Funnene fra studien kan derfor bidra til en bedre utvelgelse av fremtidige ledere i Forsvaret, samt bidra til både kvalitetssikring og utvikling av Forsvarets utdannings- og lederprogram.

Personalia:
Rino Bandlitz Johansen er født i 1965 i Fredrikstad. Han er utdannet operativ marineoffiser ved Sjøkrigsskolen i Bergen (4 år), og har en mastergrad i ledelse og fellesoperasjoner fra Forsvarets høgskole (2005-7). Bandlitz Johansen har lang operativ erfaring, blant annet som skipssjef på Missil Torpedo Båt og internasjonal tjeneste i regi av NATO. Han har også bred erfaring innen lederutvikling. Etter fullført ph.d.-utdanning går han inn i tjeneste ved Forsvarets høgskole.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
05.12.2013, kl. 9.15. Oppgitt emne: Oppgitt emne: "Den militære profesjon er både i endring og har en konstant kjerne. Diskutér denne påstanden ut fra flere akademiske tilnærminger og psykologiens begrensninger og bidrag".
Sted: Det psykologiske fakultet, Auditorium 130, Christiesgate 12.

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.12.2013, kl. 10.30, Det psykologiske fakultet, Auditorium 130, Christiesgate 12.

Kontaktpersoner:
Rino Bandlitz Johansen, tlf: 992 79274, e-post: rinoban@hotmail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for psykologi, utdanning og helse. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.