Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Laks har et dobbelt sett av antistoffgener

Atif Kamil   

Atif Kamil disputerer torsdag 21. mars 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Analysis of IgM sub-variants related to ancestral tetraploidy in salmonid fish».

Utvikling av effektive vaksiner har vært av avgjørende betydning for å bekjempe sykdomsproblemer i oppdrettsnæringen i Norge. Antistoffmolekylene i blodet har en helt sentral rolle for å oppnå beskyttelse mot en rekke sykdomsfremkallende mikroorganismer hos fisk. Introduksjonen av genteknologi på begynnelsen av 1990-tallet førte til et stort løft når det gjelder kunnskapen om immunsystemet hos fisk. I dag er hele arvematerialet hos flere fiskearter ferdig sekvensert, og ved sammenlignende analyser har man ervervet mye data om genene og molekylene disse koder for. Men man vet fremdeles relativt lite når det gjelder funksjonen og samspillet til mange av proteinene og cellene i immunsystemet.

Atif Kamil har tatt i bruk moderne teknikker («proteomikk») for å studere antistoffene hos laks. Hos laks finnes det to varianter av mange molekyler, som følge av at forfaren til laksefamilien fikk fordoblet hele arvematerialet (dvs; var tetraploid). Dette har resultert i at det finnes to antistoffer kalt IgM-A og IgM-B. Atif Kamil har sett på egenskapene til disse og den mulige betydningen dette fenomenet har for antistoffresponsen hos laksen. Sammenligning av vaksinert og uvaksinert laks viste at den generelle IgM-konsentrasjonen i blodet holder seg høyere i lang tid (målt 14 og 17 måneder etter vaksinasjon) og at forholdet mellom de to IgM-variantene kan forandre seg etter langvarig stimulering av immunsystemet.

Personalia:
Atif Kamil ble født 1. august 1983 i en liten landsby, Shahdhand, i distriktet Charsadda, provinsen Khyber Pakhtunkhwa (KPK), Pakistan. Han fikk «Higher Education Commission»-stipend for å studere til master- og ph.d-grad i Norge. I 2009 avla han mastergrad i molekylærbiologi ved Universitetet i Bergen og har fra 2010 vært ph.d-stipendiat ved Institutt for biologi, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
25.02.2013, kl. 13.00. Oppgitt emne: «Impact of genome duplication in teleost evolution».
Sted: Institutt for biologi, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
21.03.2013, kl. 10.15, Stort auditorium (2144), Høyteknologisenteret.

Kontaktpersoner:
Atif Kamil, e-post: Atif.Kamil@bio.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.