Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Ny behandling mot hjernesvulst

Justyna Kmiecik   

Justyna Kmiecik disputerer fredag 4. oktober 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Immunological mechanisms of tumour progression. The rationale for natural killer cell based immunotherapy for glioblastoma».

Glioblastoma (GBM) er den mest aggressive formen for hjernekreft. GBM-pasienter som får den beste behandlingen lever i snitt bare ca. 14 måneder etter at diagnosen blir stilt. Immunterapi er en lovende ny behandlingsstrategi. Imidlertid er det viktig å kjenne GBM-pasientenes immunstatus for å kunne skreddersy denne terapien.

Kmiecik studerte forekomsten av forskjellige typer immunceller i svulstvevet fra GBM-pasienter, og oppdaget at det var en sammenheng mellom en økt forekomst av T-celler og lengre levetid for pasientene. Blant de forskjellige typene immunceller, var natural killer(NK)-celler lite til stede i svulstene, til tross for at de utgjør et førstelinjes forsvar mot virusinfeksjoner og kreftceller. Deretter sammenlignet Kmiecik GBM-pasientenes immunsystem med friske kontroller og immunceller isolert fra svulstvevet. Hun oppdaget en omfattende immunsuppresjon hos GBM-pasientene, og avdekket nye mekanismer for hvordan svulstene kan unnslippe pasientens immunforsvar. Deretter kartla hun anti-tumor-potensialet til immunceller fra friske blodgivere, der NK-celler ble undersøkt mest inngående.

Justyna Kmieciks forsøk viste at NK-celler fra friske givere kan drepe GBM-celler isolert fra pasientenes svulster. Hun fant at gener som koder for de NK-celle-aktiverende reseptorene KIR2DS2 og KIR2DS4 korrelerte med økt anti-tumorpotensial. Videre var NK-celler fra givere med KIR2DS2 og KIR2DS4 reseptorer også mer effektive enn NK-celler fra givere uten denne genotypen i mus implantert med GBM.

Kmieciks forskning viser at immunbasert terapi med NK-celler fra friske blodgivere, kan ha potensiale som behandling av GBM-pasienter. Funnene tyder også på at KIR2DS2 og KIR2DS4-reseptorene er viktig for aktivering av NK-cellene mot kreftceller, og dermed at donorblodet bør screenes for reseptorstatus, for å identifisere giverne med de mest potente NK-cellene. Kmieciks forskning innen dette feltet gir innsikt i immunologiske mekanismer som kan bli viktige for fremtidige immunbaserte kreftterapier.

Personalia:
Justyna Kmiecik er fra Polen og ble uteksaminert fra Wroclaw University of Technology i Polen med en Master of Science i bioteknologi i 2009. Etterpå ble hun innrullert i Leonardo da Vinci-programmet og tok en seks måneders forskerutdanning ved Centre National de la Recherche Scientifique, Station Biologique de Roscoff i Frankrike, hvor hun deltok i forskning innen elektrofysiologi. I 2010 startet hun sin ph.d.-utdanning ved Universitetet i Bergen med amanuensis Martha Enger som hovedveileder.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
03.10.2013, kl. 12.30. Oppgitt emne: «Innate lymphoid cells».
Sted: BBB Aud.1, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
04.10.2013, kl. 10.00, BBB Aud. 1, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Justyna Kmiecik, tlf. 55 58 60 63, e-post: Justyna.kmiecik@biomed.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.