Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Vindmøller offshore og meteorologiske utfordringer

Olav Krogsæter   

Olav Krogsæter disputerer mandag 16. desember 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«The marine atmospheric boundary layer and ocean waves under the aspect of offshore wind energy applications».

Beskrivelsen og forståelsen av hva som skjer i atmosfæren fra havoverflaten og opp til 200-300 meter er svært viktig for vindenergiindustrien offshore. Denne informasjonen brukes for å kartlegge hvor fremtidige vindmølleparker kan legges, for å beregne energiproduksjon og slitasje på selve vindturbinene, og til den daglige driften. En av de største utfordringene ligger i at metodene som blir brukt i dagens værvarslingsmodeller stort sett er utviklet og testet ved hjelp av værobservasjoner over land. Dette studiet bidrar til en økt forståelse av hvordan værmodeller fungerer over hav over en ettårig syklus, og om en koplet atmosfære/bølge-modell er i stand til å forbedre vind- og bølgevarslingen.

Arbeidet er delt i to, der første del omhandler en grundig undersøkelse av hvordan fem ulike atmosfæriske turbulensmodeller oppfører seg over hav. Modellresultatene er sammenlignet med instrumentmålinger fra den 100 meter høye tyske forskningsplattformen FINO1 i den sørligste delen av Nordsjøen. Den andre delen omhandler en ny koplet atmosfære/bølge-modell som er utviklet hos StormGeo.

Undersøkelsene viser bl.a. at middelvinden i 100 meters høyde er ganske bra representert i dagens værvarslingsmodeller, men at hyppigheten av sterk vind (over 15 m/s) ofte blir overestimert av enkelte turbulensskjemaer. Andre egenskaper, som f.eks. hvordan vinden endrer seg med høyden og hvordan atmosfærens stabilitet utvikler seg over tid, er betydelig vanskeligere å simulere riktig. Det er vist at det er store forskjeller både mellom forskjellige turbulensmodeller, og mellom turbulensmodeller og observasjoner. Arbeidet viser også at visse industristandarder som brukes under utvikling og testing av nye typer vindturbiner offshore har til dels store svakheter.

Enkelte modeller viser likevel bedre resultater enn andre, og resultatene fra disse undersøkelsene kan også brukes til å velge riktig modell hvis man på forhånd vet hvordan atmosfærens stabilitet er for et gitt eksperiment.

Personalia:
Olav Krogsæter (1972) er oppvokst i Sandnes, men bor nå i Bergen. Han ble Cand.Scient. i meteorologi ved UiB i 1999, og har siden jobbet som meteorolog hos StormGeo. I 2010 startet han med graden under ph.d.-programmet til Norges Forskningsråd. Forskningsprosjektet har vært et samarbeid mellom UiB, Norwegian Center for Offshore Wind Energy (NORCOWE) og StormGeo. Hovedveileder har vært professor Dr. Joachim Reuder ved Geofysisk Institutt, UiB, og biveileder forskningssjef Dr. Gard Hauge ved StormGeo.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
29.11.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: «Wind turbine and wind farm wakes».
Sted: Auditorium 105, Geofysisk institutt, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
16.12.2013, kl. 13.15, Auditorium 105, Geofysisk institutt, UiB.

Kontaktpersoner:
Olav Krogsæter, tlf. 902 18282, e-post: olav.krogsaeter@stormgeo.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.