Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Endringer i mikrosirkulasjonen ved lymfødem

Carl Erik Markus   

Carl Erik Markhus disputerer mandag 7. januar for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Microcirculatory Pathology in Primary Lymphedema"

Alle celler i kroppen er avhengig av et stabilt mikromiljø for å fungere optimalt. Dette opprettholdes ved hjelp av et effektivt sirkulasjonssystem hvor blod- og lymfekar transporterer væske og proteiner til og fra vevene. Mikrosirkulasjonen inkluderer den delen av kretsløpet hvor utveksling av stoffer mellom blodbanen og omkringliggende celler finner sted, og representerer på mange måter den viktigste delen av sirkulasjonssystemet for normal celle- og organfunksjon.

Lymfødem er en kronisk sykdom hvor væske og protein akkumuleres i vevet som følge av sviktende lymfedrenasje. Tilstanden klassifiseres vanligvis i to varianter: Primært (medfødt) og sekundært (ervervet) lymfødem. Sekundært lymfødem er den vanligste varianten og oppstår på grunn av skade i lymfekar etter kirurgiske prosedyrer, traume, inflammasjon eller ved ulike kreftsykdommer. Primært lymfødem ar alltid assosiert med en genetisk defekt som gir forstyrrelse i lymfekarutviklingen. På verdensbasis er lymfødem et stort helseproblem som har vist seg å være vanskelig å behandle. Det er derfor behov for økt kunnskap om tilstanden for å kunne identifisere potensielle terapeutiske angrepspunkt.

Avhandlingen er basert på studier av to genetisk modifiserte musemodeller med defekte lymfekar i huden (primært lymfødem). I arbeidet er det utviklet en ny metode for oppsamling av vevsvæske som gjør det mulig å kartlegge cellenes mikromiljø og dermed oppnå innsikt i lokale prosesser ved lymfødem. Resultatene viser at endringer i vevs-sammensetning, som mengden kollagen og fett, har stor innvirkning på væsketransporten, og bør tas med i betraktning ved behandling av lymfødem. Funn av redusert mengde immunceller i hud tyder på en svekket immunkompetanse som følge av defekte lymfekar.

Avhandlingen presenterer viktig kunnskap om årsaksforholdene ved lymfødemutvikling og illustrerer lymfesystemets multifaktoriale rolle som drenasjesystem, vevsmodulator og kommunikasjonsvei for immunceller.

Personalia:
Carl Erik Markhus er født i 1976 og oppvokst i Bergen. Han avla cand.med.-graden ved Universitetet i Bergen i 2003. Doktorgradsarbeidet har vært utført ved Institutt for Biomedisin, Seksjon for fysiologi, ved Universitetet i Bergen, under veiledning av professor Helge Wiig. Hoveddelen av arbeidet er gjennomført i perioden 2006-2009 med stipend fra Nasjonalforeningen for folkehelsen. Fra 2009 har han vært ansatt ved Radiologisk avdeling, Haukeland Universitetssjukehus.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
07.01.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: «Post.operativt ødem – patofysiologi og behandling»
Sted: Auditorium Kvinneklinikken, Jonas Lies vei 72.

Tidspunkt og sted for disputasen:
07.01.2013, kl. 12.15, Auditorium Kvinneklinikken, Jonas Lies vei 72

Kontaktpersoner:
Carl Erik Markhus, tlf. 924 81536 / 55 97 27 38, e-post: carl.erik.markhus@helse-bergen.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.