Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Strukturelle egenskaper ved pengespill

Rune Aune Mentzoni   

Rune Aune Mentzoni disputerer torsdag 10. januar 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhadlingen:

«Structural Characteristics in Gambling».

Pengespill er en aktivitet som mange har glede av og bruker som en i all hovedsak positiv fritidssyssel. Et lite mindretall av dem som spiller utvikler imidlertid et avhengighetsforhold til aktiviteten. I slike tilfeller endres bruken av pengespill til en uhensiktsmessig atferd som fører til problemer for en selv og for omgivelsene rundt en. Det eksisterer i dag et stort behov for forskning som kan belyse ulike mekanismer som bidrar til en slik utvikling.

I denne avhanglingen presenteres tre laboratoriebaserte studier som ser på hvordan ulike egenskaper ved pengespill påvirker spilling og tenkning i spillsituasjoner. Studiene baserer seg alle på utvalg av friske personer uten påviste pengespillproblemer. I studiene undersøkes hvordan forhold som plassering av gevinster, tempo i spillene og type musikk mens man spiller påvirker atferd og tenkning i spillsituasjonen. Hovedfunnene i avhandlingen viser at manipulering av denne type strukturelle egenskaper ved pengespill, kan endre hvordan personer spiller.

Resultatene fra avhandlingen bidrar til eksisterende kunnskap ved å bygge videre på eksisterende forskning, samt å generere ideer til videre undersøkelser. Funnene kan også være nyttig for klinisk virksomhet ettersom de kan brukes til å gi pasienter kunnskap om hvordan ulike egenskaper ved pengespill kan tenkes å påvirke ens atferd.

Personalia:
Rune Aune Mentzoni (f. 1978) er utdannet psykolog fra Universitetet i Bergen, 2006. Etter en periode med klinisk arbeid knyttet til rusploblematikk i Bergen Fengsel har han fra 2007 vært ansatt ved Institutt for samfunnspsykologi, UiB. Ph.d. graden har vært veiledet av professor Jon Christian Laberg, med professor Ståle Pallesen som biveileder. Prosjektet var finansiert av Norges forskningsråd.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
10.01.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: «The addictive potential of different gambling forms: The role of structural characteristics».
Sted: Auditorium 130, Christies gate 12, 1. etg.

Tidspunkt og sted for disputasen:
10.01.2013, kl. 10.30, Auditorium 130, Christies gate 12, 1. etg.

Kontaktpersoner:
Rune Aune Mentzoni, e-post: Rune.Mentzoni@psysp.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for psykologi, utdanning og helse. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.