Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Tanker og erfaringer fra helseundersøkelser

Karen-Dorthe Bach Nielsen   

Karen-Dorthe Bach Nielsen disputerer tirsdag 24. september for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Helbredsscreening i almen praksis. Et kvalitativt studie om menneskers tanker og erfaringer”.

Avhandlingen bygger på en analyse av semistrukturerte intervjuer med mennesker som ble invitert til å delta i Ebeltoft-prosjektet; en dansk befolkningsbasert helseundersøkelse som blant annet kartlegger risikoen for fremtidig hjerte- og karsykdom hos friske deltakere i alderen 30 til 50 år.

Alarm, sjokk, overraskelse og håp om at det kanskje ville gå over av seg selv. Dette var blant reaksjonene hos dem som fikk påvist høy risiko. De uttrykte ganske ulike oppfatninger av hvorvidt og hvor omfattende konsekvenser disse resultatene skulle ha, men de fleste iverksatte betydelige tiltak for å endre sin livsstil. Hvis dette i for stor grad gikk ut over livskvaliteten, eller hvis andre slags problemer meldte seg i livet, kunne smertegrensen være nådd, slik at livsstilsendringene kom i bakgrunnen. Andre deltakere, som ikke fikk påvist høy risiko, kunne fortelle om hvordan dette utløste lettelse, var beroligende og reduserte deres helsebekymringer. De la vekt på at helseundersøkelsen hadde bekreftet deres egen følelse av at de var friske, og at det ikke var behov for justering av kosthold, livsstil eller røykevaner.

I gruppen som hadde avslått invitasjonen, ble det påpekt at undersøkelsen og resultatene kunne påvirke deres følelse av helse og lykke i negativ retning. De ga uttrykk for at de fleste sykdommer uansett ikke kan forebygges, og at man selv kan gjøre mye for å unngå sykdom. De tenkte at en deltakelse i helseundersøkelsen kanskje kunne føre til omfattende medisinske undersøkelser som de ikke ønsket seg, eller lede til medisinering med bivirkninger.

Analysen indikerer at avslag på invitasjon til helseundersøkelser bør respekteres uten forsøk på overtalelse. Videre avdekkes dilemmaer som oppleves av mennesker som får påvist høy risiko, men ikke klarer å følge opp de anbefalte livsstilsendringer. Til slutt problematiseres utfordringene når deltakere som ikke får påvist høy risiko bruker resultatet som en begrunnelse for videre helseskadelig livsstil.

Personalia:
Karen-Dorthe Bach Nielsen (f. 1958) er oppvokst i Danmark, hvor hun i 1987 tok medisinsk embetseksamen ved Aarhus Universitet. Hun ble spesialist i allmennmedisin i 1992 og har siden arbeidet som allmennlege i Ebeltoft Lægehus sammen med åtte kolleger. Arbeidet med ph.d.- prosjektet er utført ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved UiB, med professor Kirsti Malterud som hovedveileder og seniorforsker ved Forskningsenheden for Almen Praksis i København Lise Dyhr som medveileder.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
24.09.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: «Hvilken rolle har den allmennpraktiserende legen i forhold til forebyggelse av sykdom?"
Sted: Auditorium 1, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
24.09.2013, kl. 12.00, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Karen-Dorthe Bach Nielsen, tlf. +45 21 41 09 25, e-post: k-d@dadlnet.dk

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.