Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Hva skjer når energiproduksjonen i celler feiler?

Linn Iren Hodneland Nilsson   

Linn Iren Hodneland Nilsson disputerer fredag 8. februar 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Regulation of mitochondrial function and biogenesis. A study on the role of mitochondria during conditions of cellular stress”.

Celler trenger energi for å overleve og fungere normalt. Hvis energibehovet blir for stort eller energiproduksjonen feiler, kan cellene utsettes for stress og bli skadet. Cellenes kraftverk, mitokondriene, spiller en avgjørende rolle for at cellene skal kunne overleve og fungere under slikt stress. Slike mekanismer er også viktige ved sykdom, blant annet kreft. Kreftceller har til dels store forandringer i sin energiomsetning, og dette vil kunne bety at de også har nedsatt evne til å tolerere situasjoner som påvirker mitokondriene.

Hodneland Nilsson har i sitt doktorgradsarbeid studert hvordan mitokondrienes antall, struktur og funksjon reguleres for å håndtere situasjoner som påvirker og noen ganger truer cellenes energiforsyning. Hun har studert hvordan molekylære mekanismer fører til mitokondrielle forandringer i både dyrkede celler og dyr. Hun har også undersøkt hva som skjer dersom mitokondriene i kreftceller settes under press.

Studiene har blant annet vist at noen kreftceller reagerer kraftigere på behandlinger som begrenser sukkertilgjengeligheten enn andre, og at dette påvirker cellenes overlevelsesevne. Funnene tyder på at regulering av mitokondriene er avgjørende for at kreftceller skal kunne fortsette å vokse. Hodneland Nilsson har også utviklet et nytt modellsystem for å studere hva som bestemmer antall mitokondrier i cellen. Denne metoden gir nye muligheter for detaljerte studier av mitokondrielle tilpasninger i levende celler, og kan bli et nyttig verktøy for utvikling av nye medisiner. Hun har også deltatt i utvikling av nye avanserte metoder for mikroskopiske analyser av mitokondrienes struktur.

Hodneland Nilssons forskning viser at mitokondriell regulering er en viktig del av cellenes tilpasningsevne og stresstoleranse. De nye metodene som er utviklet gir lovende muligheter til å studere mekanismene i detalj. Forhåpentligvis vil denne forskningen kunne bidra til å utvikle bedre metoder for å forebygge og behandle sykdom.

Personalia:
Linn Iren Hodneland Nilsson (1982) kommer fra Eikangervåg utenfor Bergen. Hun fullførte en mastergrad i medisinsk cellebiologi ved Universitetet i Bergen i 2006. Hun har i perioden 2008-2012 vært stipendiat ved Institutt for Biomedisin, finansiert av Universitetet i Bergen. Hun har blitt veiledet av førsteamanuensis Karl J. Tronstad og professor James B. Lorens.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
08.02.2013, kl. 9.30. Oppgitt emne: Mitochondria in induced pluripotent cells
Sted: Auditorium 2, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91, Bergen

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.02.2013, kl. 12.30, Auditorium 2, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91, Bergen

Kontaktpersoner:
Linn Iren Hodneland Nilsson, e-post: linn.hodneland@biomed.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.