Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Livskvalitet har prognostisk verdi i hode-hals-kreft

Arild André Østhus   

Arild André Østhus disputerer onsdag 18. desember 2013 for ph.d. -graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Health Related Quality of Life and Distress Scores Predict Survival in Head and Neck Cancer Patients».

Kreft i hode-hals-området inkluderer munnhulen, svelget og strupen. Hode-hals-kreft er en alvorlig tilstand som ofte er forbundet med betydelig sykelighet og dødelighet. Disponerende faktorer inkluderer tobakk- og alkoholbruk. I tillegg er infeksjon med HPV-virus en anerkjent risikofaktor. Behandling av kreft i hode-hals området er høyspesialisert og kan inkludere kombinasjoner av kirurgi, strålebehandling og kjemoterapi. Behandlingen kan medføre betydelige langtidsbivirkninger og følgetilstander.

Tradisjonelt har omfanget og lokaliseringen av kreftsykdommen vært de viktigste faktorene for å si noe om pasientenes leveutsikter. Hovedhensikten med doktorgradsavhandlingen har vært å evaluere hvorvidt rapporterte nivåer av livskvalitet og stress er av betydning for prognosen til den enkelte pasient. Hode-hals-kreft pasienter som har vært behandlet ved Haukeland Universitetssykehus i årene 1992 til 2005 har vært invitert til å delta i studien. To grupper av pasienter ble inkludert; en gruppe som allerede hadde gjennomgått vellykket behandling og en gruppe som nettopp hadde fått diagnosen og som var planlagt for helbredende behandling. Pasientene svarte på spørreskjemaer om blant annet selvopplevd livskvalitet og stress.

Hovedfunnene i avhandlingen er at selvopplevd livskvalitet og stressnivå, både ved diagnose og etter vellykket behandling, inneholder informasjon om pasienters leveutsikter. Pasientene med dårligst selvopplevd livskvalitet og høye nivåer av stress har betydelig dårligere overlevelesesutsikter enn pasienter med lavere nivåer. Dette er betydningsfull kunnskap som potensielt vil kunne få konsekvenser for hvordan og hvilke hode-hals kreft pasienter som bør følges ekstra tett av behandlingsteamet i tiden etter behandlingen. Resultatene i avhandlingen åpner også for å undersøke hvorvidt man gjennom ulike former for intervensjon kan øke den selvopplevde livskvaliteten og/eller redusere stress, og gjennom dette bedre pasientenes leveutsikter.

Personalia:
Arild André Østhus (f. 1986) vokste opp i Sande i Vestfold. Han studerte medisin ved Universitetet i Bergen og hadde et års forskningspermisjon som del av Forskerlinjen ved det medisinsk-odontologiske fakultet. Han ble cand. med. i 2012. Arbeidet med doktorgraden har funnet sted ved UiB og ved Klinikk for hode-hals ved Haukeland Universitetssykehus. Professor Hans Jørgen Aarstad har vært hovedveileder. Professor Anne Kari H. Aarstad og professor emeritus Jan Olofsson har vært biveiledere.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
17.12.2013, kl. 14.15. Oppgitt emne: “Predictors of survival following Head and Neck Cancer: Patient reported outcomes rather than pathology”.
Sted: Aud. 4, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.12.2013, kl. 11.00, Aud. 1, Bygg for biologiske basalfag, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Arild André Østhus, tlf. 994 64636, e-post: arild.osthus@k1.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.