Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Eksperimentell modell for stegvis utvikling av prostatakreft

Yi Qu   

Yi Qu disputerer onsdag 29. mai 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Generation of a stepwise prostate carcinogenesis model: a study of epithelial to mesenchymal transition and malignant transformation of prostate primary epithelial cells”.

Prostatakreft er den vanligste kreftformen blant norske menn. En stor utfordring innen behandling av prostatakreft er å kunne skille mellom svulster med lav og høy aggressivitet, slik at kirurgi eller stråling kan reserveres for svulster med betydelig fare for spredning. En bedre forståelse av de kritiske mekanismene for kreftdannelse og utvikling er sterkt ønskelig. Mangel på optimale eksperimentelle modeller for kreftutvikling i prostata har vært til hinder for dette.

I dette doktorgradsprosjektet er det etablert en fullstendig og trinnvis modell av prostataceller som blir omdannet til kreftceller. Modellen ble startet fra en normal prostatacelle. Gjennom fysiologisk tilpasning er det blitt selektert en rekke helt nye celletyper fra den normale cellen. Et økende antall egenskaper som karakteriserer kreftceller ble funnet ettersom nye celletyper oppstod. Til slutt ble det utviklet celler med evne til å danne svulster og dattersvulster (metastaser) i forsøksdyr. Modellen viser at prostataceller kan omprogrammeres til svært ulike celletyper. Kreftceller kan ha omfattende heterogenitet og plastisitet, noe som medfører en evne til å skjule seg under svært ulike former. Dette samsvarer med den nyeste internasjonale forskningen i feltet, og representerer en vanskelig utfordring for effektiv terapi. Doktorgradsarbeidet har identifisert viktige moduler for genuttrykk under omprogrammering, samt kritiske molekylære mekanismer som blir aktivert når prostataceller utvikler seg til aggressive kreftceller.

Den nye trinnvise prostatakreftmodellen brukes nå som eksperimentell plattform for identifikasjon av molekylære angrepsmål for ny kreftbehandling. Modellen er tatt i bruk til screening av stoffer som kan utvikles til ny kreftterapi.

Personalia:
Yi Qu (f. 1981) har en mastergrad fra Peking Union Medical College i 2007. Hun startet arbeidet med ph.d.-graden ved Gades institutt i 2008, veiledet av Karl-Henning Kalland, Xisong Ke og Anne Margrete Øyan.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
29.05.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: “Impact of tumor heterogeneity in cancer treatment and therapy resistance acquisition”.
Sted: Auditorium 4, Bygg for Biologiske Basalfag (BBB), Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
29.05.2013, kl. 12.15, Auditorium 4, Bygg for Biologiske Basalfag (BBB), Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Yi Qu, tlf. 469 66686, e-post: Yi.Qu@gades.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.