Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Undersøker Jordens eldste fossile oljeforekomst

Yuangao Qu   

Qu Yuangao disputerer tirsdag 18. juni 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Isotopic and structural characteristics of organic matter in the Paleoproterozoic Zaonega Formation, Karelia, Russia”.

Jordsystemet gjennomgikk vesentlige endringer i løpet av den Neoarkeiske-Paleoproterozoiske perioden. I dette doktorgradsprosjektet har det organiske materialet i de sedimentære bergartene fra den Paleoproterozoiske Zaonega-formasjonen i Karelia, Russland, blitt studert for å undersøke variasjoner i økosystemet og karbonsyklusen etter oksygenopptaket i atmosfæren ("Great Oxidation Event").

De petrografiske egenskapene og karbon-isotop-sammensetningen av organisk materiale, registrerer en overgang av primær biomasse fra fototrof-dominerende til delvis metanotrofisk-produsert under avsetning av Zaonega formasjonen, etter å ha vurdert de sekundære isotop-effektene i post-avsetnings-prosessene. Metan ble produsert fra de underliggende organisk-rike sedimentene, som gjennomgikk kontaktmetamorfose ved magmatisk påvirkning.

Videre, ved undersøkelser basert på Raman-spektroskopiske analyser, har mineral-indusert grafittisering blitt bekreftet, hvilket effektivt kan forbedre den strukturelle ordenen av karbonholdig materiale ved den termiske endringen. Den strukturelle ordenen til karbonholdig materiale, som ofte ble brukt som et geothermometer til å anslå topp-metamorf temperatur, gjelder derfor ikke for de spesielle bergartene i Zaonega-formasjonen.

Personalia:
Qu Yuangao, født i 1981 i Kina, har en bachelorgrad i geologi (China University of Geosciences) og biovitenskap (Wuhan University), og en mastergrad i marine geofag (Universitetet i Bremen). Siden 2009 har han jobbet med doktorgradsprosjektet ved Senter for geobiologi ved Universitetet i Bergen, og i Norges geologiske undersøkelse Norge (NGU).

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
02.05.2013, kl. 12.15. Oppgitt emne: “Onset and Evolution of Atmospheric Oxygen on the Early Earth".
Sted: Auditorium 3, U-etasje, Realfagsbygget, Allégaten 41.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.06.2013, kl. 10.15, Auditorium 3, U-etasjen, Realfagsbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Qu Yuangao, tlf. +47-55583834, e-post: qu_yuangao@hotmail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.