Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Kontroll av genene: perspektivet til et selvregulert protein

Johannes Rack   

Johannes Rack disputerer fredag 8. november 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Regulation of the acetyltransferase p300».

Deoksyribonukleinsyre (DNA) er informasjonslagringen til cellene våre. DNA inneholder all nødvendig informasjon for at én enkelt befruktet celle skal kunne utvikle seg til en voksen kropp med trillioner av celler. DNA kan dermed anses som en bruksanvisning for «hvordan en kropp bygges». Den samme bruksanvisningen gis til alle cellene i kroppen vår, men ulike typer celler bruker ulike deler av denne bruksanvisningen for å oppnå individuelle funksjoner. Et viktig spørsmål i denne sammenhengen blir da: hvordan bestemmer cellene hvilke sider av bruksanvisningen de skal bruke?

Forskning fra de siste tiårene har vist at cellulært DNA er tvinnet rundt små proteiner kalt histoner. Sammen danner histoner og DNA en kompakt struktur som kalles kromatin. Inni cellene vil kjemiske modifikasjoner av histonene, som f. eks. acetylering og metylering, regulere tilgjengeligheten av DNA i kromatinet, eller med andre ord, hvor «tettpakket» DNA-et er. Noen av disse modifikasjonene kan opprettholdes over flere cellegenerasjoner, og slik kan informasjonen om DNA skal være tilgjengelig eller ikke videreføres til nye celler. Dette tilsier at ulikheter mellom celletyper ikke bare kodes av DNA, men også avhenger av hvordan DNA er pakket rundt histonene.

I sitt doktorgradsarbeid har Johannes Rack studert det kromatinmodifiserende enzymet p300. Enzymet modifiserer histoner kjemisk og kan dermed bidra til å øke tilgjengeligheten av informasjonen i DNA. Av særlig interesse var de molekylære mekanismene som regulerte aktiviteten til p300 og spørsmålet: hvorfor blir ikke all informasjonen i DNA gjort permanent tilgjengelig av p300? Dette spørsmålet er essensielt siden både for mye eller for lite p300-aktivitet har blitt forbundet med sykdom, som f.eks. utviklingsdefekter og kreft. Et av hovedfunnene i dette prosjektet var at p300 regulerer seg selv. Det har en reguleringssikring som gjør at p300 for det meste av tiden holdes inaktivt, men som tillater kontrollert p300-aktivering i riktig kontekst.

Personalia:
Johannes G. M. Rack (født 1982) er fra Hildesheim (Tyskland). Han studerte biokjemi ved Hannover Medical School og Universitetet i Hannover (Tyskland) hvor han fullførte mastergraden i 2009. Fra 2009 til 2013 var han stipendiat ved Molekylærbiologisk institutt, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
31.10.2013, kl. 11.45. Oppgitt emne: «Structure, function & evolution of multidomain proteins».
Sted: N-terminalen (romnr: 520B1), 5. etasje, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgate 55.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.11.2013, kl. 10.15, Auditorium, VilVite-senteret, Thormøhlensgate 51.

Kontaktpersoner:
Johannes G. M. Rack, tlf. 403 49670, e-post: jra070@mbi.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.