Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Helse og mestring hos eldre pasienter i hjemmesykepleien

Hans Inge Sævareid   

Hans Inge Sævareid disputerer torsdag 30. mai 2013 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Health, coping and independent living in community-residing older care recipients».

Det er en målsetting at eldre som har behov for hjemmesykepleie skal kunne bo hjemme så lenge som de ønsker. Vi har mye kunnskap om tilstander som kan føre til at eldre ikke lenger makter å bli boende i eget hjem, men har vi forsømt å skaffe oss kunnskap om de mestringsevner den enkelte har, og har hjemmesykepleien benyttet disse ressursene i sitt arbeid med de eldre?

Dette var bakgrunnen for en undersøkelse av 242 hjemmesykepleiepasienter mellom 75 og 98 år. Alle ble intervjuet i eget hjem, og alle ble fulgt over en periode på 2 år, for å registrere om de i denne perioden trengte innleggelse på sykehjem.

Funnene viser at det ikke bare er objektive (målbare) helsetilstander som gjør det vanskelig å bli boende i eget hjem. (F.eks. funksjonssvikt eller mental/kognitiv svikt). Også de eldres egen (subjektive) oppfatning av sin helse, hvordan de generelt vurderer sin helsetilstand i øyeblikket og hvordan de opplever samhandlingen i sitt sosiale nettverk, viser seg å ha negativ innflytelse på evnen til å bo i eget hjem. Opplevelsen av helse kan være en begrensning når opplevelsen er negativ, men også være en mestringsressurs, når helsen oppleves positivt.

Studien viser også at tildeling av hjemmesykepleie i stor grad kun prioriteres til hjelp for funksjonssvikt. Dette betyr at de subjektive plagene som pasienten opplever, enten blir oversett eller ikke kan prioriteres på grunn av ressursmangel. Dette kan medføre både en unødvendig forringelse av livskvalitet og en forringet mulighet til å bo hjemme. Derfor er pasienter som opplever ensomhet i eget hjem en særlig utfordring for hjemmesykepleien.

Det er et behov for å utvikle nye og enklere instrumenter for å identifisere mestringsressurser hos pasienter i hjemmesykepleien.

Personalia:
Hans Inge Sævareid kommer opprinnelig fra Vestnes, og er nå bosatt i Grimstad. Han er utdannet sykepleier og diakon fra Diakonhjemmet (1976) og Cand. Polit. fra Universitetet i Bergen (1994). Han har i mange år vært leder av hjemmesykepleien i Grimstad kommune, og vært ansatt ved Høgskolen i Agder/Universitetet i Agder siden 1992. Som stipendiat har Sævareid vært tilknyttet Det medisinsk-odontologiske fakultet, Institutt for global helse og samfunnsmedisin, ved Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
30.05.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: «Sense of coherence" - styrker og svakheter, teoretisk og empirisk».
Sted: Olavssalen, Gamle Hovedbygning, Haukeland Universitetssykehus, Jonas Lies vei 65.

Tidspunkt og sted for disputasen:
30.05.2013, kl. 11.00, Olavssalen, Gamle Hovedbygning, Haukeland Universitetssykehus, Jonas Lies vei 65.

Kontaktpersoner:
Hans Inge Sævareid, tlf. 906 18927, e-post: hans.i.savareid@uia.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.