Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

1800-tallets Mexico: litteratur og geografi

Kari Soriano Salkjelsvik   

Kari Soriano Salkjelsvik disputerer fredag 1. februar 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Mal de mapa. Prácticas de territorialidad en el siglo XIX mexicano”.

Doktoravhandlingens forskningsfelt er latinamerikansk litteratur og kultur, og den tar for seg spørsmålet om hvordan det nasjonale territoriet er representert i fire romaner skrevet i Mexico på 1800-tallet: Cecilio-Chi (1869) av José Severo del Castillo, Clemencia (1869) og El Zarco (1888) av Ignacio Manuel Altamirano, og til slutt La parcela (1898) av José López Portillo y Rojas.

Da Mexico ble uavhengig i 1821, var landets grenser ganske vage. Det fantes ikke noe eksakt kart av landet i sin helhet, og store deler av arealet var ukjent. For å kunne administrere og regjere den nye nasjonen var det viktig å ha presis kjennskap til det nasjonale territoriet. Dette temaet ble gjennom hele århundret diskutert i kongressen, som også satte i gang utallige geografiske ekspedisjoner. Den unge nasjonen hadde et sterkt behov for å registrere og arkivere hver detalj av territoriet på en vitenskapelig og metodisk måte. Ved hjelp av geografisk kunnskap ville man bedre kunne regjere over landet.

Avhandlingen studerer hvordan den meksikanske litteraturen også var smittet av denne "kart-feberen". Datidens forfattere tok i bruk geografiske begreper i sine fortellinger, og hensikten var som regel å formidle et bilde av det nasjonale territoriet som avgrenset og stabilt. Avhandlingen argumenterer for at denne geografiske diskursen var en vesentlig faktor i dannelsen av nasjonalstaten Mexico. Den undersøker særlig landskapsbeskrivelser i de nevnte romanene som uttrykk for Mexicos ambisjon om å delta i den moderne verden. Tittelen, Mal de mapa, er en referanse både til den smittsomme geografiske diskursen og til et febrilsk behov for å kartlegge det nasjonale landskapet på en måte som var gjenkjennelig for datidens lesere.

Disputasen foregår på spansk.

Personalia:
Kari Soriano Salkjelsvik tok Cand.philol. graden ved Universitetet i Bergen i 1993. Hun har over 20 års undervisningserfaring fra forskjellige universiteter, både i Norge, USA og i Spania.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
31.01.2013, kl. 16.00. Oppgitt emne: "Prácticas de territorialidad en la novelística mexicana del siglo XX: de la Novela de la Revolución a Rulfo a partir de algunos casos representativos".
Sted: Auditorium B, Sydneshaugen skole.

Tidspunkt og sted for disputasen:
01.02.2013, kl. 13:00, Auditoriet, Ulrikke Pihls hus.

Kontaktpersoner:
Kari Soriano Salkjelsvik, e-post: Kari.Salkjelsvik@if.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for samfunnsvitenskap og humaniora. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.