Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Bedre simuleringsverktøy for utnyttelse av jordvarme

Tor Harald Sandve   

Tor Harald Sandve disputerer mandag 4. mars 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Multiscale simulation of flow and heat transport in fractured geothermal reservoirs”.

Metodene som har blitt utviklet i doktorgradsarbeidet kan brukes til å lage bedre og mer nøyaktige verktøy for simulering av væske- og varmetransport i geotermiske reservoar. Slike simuleringsverktøy er nødvendige for å kunne nyttiggjøre seg det enorme potensialet av fornybar og miljøvennlig energi som ligger lagret som varme i jordskorpen.

Sandve bidrar med nye og forbedrende modeller for simulering av væske- og varmetransport i oppsprukne reservoar. Spesielt håndteres utfordringen med å simulere flyt i sprekker på ulike skalaer ved å skreddersy de numeriske modellene til de dominerende sprekkene i reservoaret. Resultatet er effektive og konsistente metoder som gir et mer nøyaktig bilde av flytmønster og temperatur.

Resultatene har også stor relevans innen olje- og gassvirksomheten. Flere av olje- og gassreservoarene er oppsprukne og forbedrede modeller for flyt i sprekker vil være viktig for å øke utvinningsgraden.

Personalia:
Tor Harald er født i 1982 og oppvokst i Japan og på Ålgård. Han har en mastergrad i anvendt matematikk fra Universitetet i Bergen fra 2009. I perioden 2009-2013 har han arbeidet med avhandlingen ved Matematisk institutt ved UiB.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
30.01.2013, kl. 14.15. Oppgitt emne: ”Solvers for linear systems comming from saddle point problems”.
Sted: Auditorium pi, Johannes Bruns gate 12.

Tidspunkt og sted for disputasen:
04.03.2013, kl. 13.00, Pi i fjerde, Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Tor Harald Sandve, e-post: tor.harald.sandve@iris.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for realfag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.