Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Dendrittiske celler hos nyretransplanterte med hudkreft

Lene Frøyen Sandvik   

Lene Frøyen Sandvik disputerer torsdag 26. september 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

“Squamous cell carcinomas in renal transplant recipients – analyses of various dendritic cell populations”.

Organtransplanterte har en økt risiko for å utvikle hudkreft av typen spinocellulære carcinom (SCC). En av årsakene til dette antas å være et redusert forsvar i immunsystemet, forårsaket av de immundempende medikamentene denne pasientgruppen trenger for å unngå avstøtning av det transplanterte organet. Mange ulike cellegrupper deltar normalt i immunsystemets kreftforsvar, deriblant dendrittiske celler (DC) som, på tross av at de utgjør en svært liten andel av kroppens hvite blodceller, har en svært viktig funksjon i immunsystemets kreftforebyggende arbeid. Det er derfor ønskelig å benytte seg av DCs rolle ved utvikling av fremtidig kreftbehandling. Målet med doktorgradsarbeidet var å kartlegge denne cellegruppen nærmere hos transplanterte.

I avhandlingen ble blod- og hudprøver fra nyretransplanterte med og uten tidligere SCC undersøkt for å kartlegge forekomsten av forskjellige DC-undergruppene. Videre ble DC dyrket i laboratoriet fra celler i blodprøvene og undersøkt for sin egnethet for videre immunterapi. Funnene ble sammenlignet med en kontrollgruppe som ikke brukte immundempende medikamenter.

Studiene viste at transplanterte som har utviklet SCC har den samme mengden DC i blod og hud som transplanterte uten SCC. Det ble videre funnet at de nyretransplanterte (uavhengig av om de har hatt SCC eller ikke) har en lavere forekomst av visse undergrupper DC i både blod, normal hud og i SCC sammenholdt med kontrollgruppen. Dette kan være en av årsakene til at kreftforsvaret er redusert hos organtransplanterte. Trolig er reduksjonen i celletall forårsaket av de immundempende medikamentene. Studiene viste også at det er mulig å dyrke DC fra de nyretransplantertes blod i laboratoriet på samme måte som for kontrollene. Dette viser at det aller første steget ved utforming av en DC-basert kreftbehandling er gjennomførbart også for de organtransplanterte.

Personalia:
Lene Frøyen Sandvik (f. 1968) avla medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Oslo i 1996. Fra 2000 har hun vært ansatt ved Haukeland Universitetsjukehus (HUS). Hun ble godkjent spesialist i hud- og veneriske sykdommer i 2005 og arbeider nå som overlege ved Hudavdelingen, HUS. Doktorgradsarbeidet utgår fra Broegelmanns Forskningslaboratorium, K2, Universitetet i Bergen, i samarbeid med Hudavdelingen, HUS, med Silke Appel som hovedveileder og Roland Jonsson og Arvid Nielsen som biveiledere.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
26.09.2013, kl. 10.45. Oppgitt emne: ”Man´s first line of defence – the role of the keratinocytes in health, disease and potential future designs of keratinocyte targeted therapies”.
Sted: Auditorium 2, BB-bygget, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
26.09.2013, kl. 12.30, Auditorium 2, BB-bygget, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Lene Frøyen Sandvik, e-post: lene.sandvik@k2.uib.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.