Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Proteiners funksjon i tannutvikling

Angelina Clarisa Sijaona   

Angelina Clarisa Sijaona disputerer 18. oktober for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen :

”Class 3 Semaphorins in Tooth Development and Innervation”.

Mennesket har to tannsett: melketenner og permanente tenner. Utviklingen av melketennene begynner i uke seks i svangerskapet, og tannutviklingen fortsetter til vi er omtrent 25 år gamle, når visdomstennene bryter frem. Utviklingen av tannorganet begynner med formdannelse. Etter at tannspesifikke celler utvikles og begynner å produsere tannens to typer hardvev; dentin og emalje, begynner smerteledende nervefibrer å vokse inn i bløtvevet inne i tannen. Dette bløtvevet, kalt tannpulpa, har rik nerveforsyning i ferdig utviklede tenner. Nervene gir beskjed om mulige skadelige effekter på tannens overflate, f.eks. om kariesprosesser, ved at man kjenner smerte.

For at nervene skal vokse inn i tannpulpa til korrekt tid og på de korrekte stedene, blir spesifikke proteiner som regulerer dette produsert lokalt, i nærheten av, og i selve tannen, samtidig som nerveveksten til tannen skjer.

Sijaona har forsket på slike proteiner, Semaphoriner, i tannens formdannelse og nerveforsyning. Hun har benyttet tannorganer hos genmodifiserte mus som mangler Semaphorin 3A for å forske på detaljert nervevekst inne i tannpulpa etter fødsel. Det ble funnet at Semaphorin 3A regulerer vekst og forgrening av nervefibrer i tid og rom inne i tannpulpa. Det ble også påvist at mangel på Semaphorin 3A ikke har effekt på hvordan noen utvalgte proteiner i tannpulpa, eller deres reseptorceller i vevet, uttrykkes. I tillegg identifiserte Sijaona uttrykk av noen utvalgte klasse 3-Semaphoriner og deres reseptorer i tannorganet under utvikling. Resultatene tyder på at disse proteinene kan ha funksjoner både for tannens formdannelse og nervedannelse.

Personalia:
Angelina Clarisa Sijaona er født og oppvekst i Dar-Es-Salaam i Tanzania. Hun er utdannet tannlege ved Universitetet i Dar-Es-Salaam. Hun deltok i ph.d.-programmet i Oral Helse ved Senter for Internasjonal Helse (SIH) og fikk stipend gjennom SIH ved Universitetet i Bergen. Hennes doktorgradsarbeid er utført i forskergruppen kraniofacial utviklingsbiologi ved Institutt for Biomedisin, Det medisinsk-odontologiske fakultet, under veiledning av professor Paivi Kettunen og professor Keijo Luukko.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
17.10.2013, kl. 14.15. Oppgitt emne: ”Tooth morphogenesis”.
Sted: Auditorium 2 i Bygg for Biologiske Basalfag (BBB), Jonas Liesvei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.10.2013, kl. 11.30, Auditorium 4 i Bygg for Biologiske Basalfag (BBB), Jonas Liesvei 91.

Kontaktpersoner:
Angelina Sijaona, tlf. +255712242525/+255753123123, e-post: klarish03@ymail.com

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.