Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Bedre kvalitetskontroll av blodprøvesvar på legekontor

Anne Vegard Stavelin   

Anne Vegard Stavelin disputerer fredag 29. november 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

”Analytical quality control of INR measurements in primary care”.

Pasienter som blir behandlet med blodfortynnende medisin (Marevan) må regelmessig gå til lege for å få fastsatt riktig dose. Dosen blir bestemt ut fra resultatet fra en blodprøve kalt INR. Det er svært viktig at pasientene får riktig dose, fordi underdosering kan føre til blodpropp og overdosering kan gi alvorlige blødninger. Apparatene som måler INR må derfor være pålitelige, og gode kontrollsystemer er nødvendig. Anne Stavelin har gjennom sin avhandling undersøkt og forbedret disse kontrollsystemene, slik at målefeil kan oppdages, noe som er en forutsetning for riktige prøvesvar, og dermed også at pasienten får riktig dose blodfortynnende medisin.

Legekontorene kontrollerer sine INR-apparater både ved å analysere kontrollprøver med kjente verdier (intern analytisk kvalitetskontroll) og ved å analysere tilsendte kontrollprøver med ukjente verdier (ekstern analytisk kvalitetskontroll). Stavelin og hennes medarbeidere har undersøkt og forbedret begge disse kontrollsystemene. De har blant annet utviklet et simuleringsprogram som kan brukes til å evaluere hvor gode kontrollsystemene er til å oppdage analysefeil, og utviklet en ny modell som gir legekontorene bedre kvalitetskontroll av blodprøvesvarene. Denne nye modellen er allerede blitt anbefalt av et anerkjent amerikansk vitenskapelig tidsskrift.

Internasjonale retningslinjer anbefaler alle som utfører INR-målinger i primærhelsetjenesten å delta i eksterne kontrollprogrammer. Avhandlingen til Stavelin viste imidlertid at det i Europa kun er ni land som tilbyr dette, og at programmene er svært forskjellige. Dette betyr at det i mange europeiske land er mangelfulle kontrollrutiner på INR-målinger som utføres i primærhelsetjenesten. Norge er imidlertid blant de som tilbyr denne tjenesten.

Personalia:
Anne Vegard Stavelin (f. 1973) er oppvokst i Risør. Hun er utdannet bioingeniør ved Høgskolen i Sør-Trøndelag og har videreutdanning for bioingeniører og mastergrad i helsefag ved Universitetet i Bergen. Hun arbeider som avdelingsingeniør og forsker ved Norsk kvalitetsforbedring av laboratorievirksomhet utenfor sykehus (Noklus) ved Haraldsplass Diakonale Sykehus. Avhandlingen utgår fra Noklus og Institutt for global helse og samfunnsmedisin, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
29.11.2013, kl. 10.15. Oppgitt emne: “Quick vs. Owren - same, same but different? Is the INR always comparable?”
Sted: Aud. 1, BB-bygget, Jonas Lies vei 91.

Tidspunkt og sted for disputasen:
29.11.2013, kl. 12.15, Aud. 1, BB-bygget, Jonas Lies vei 91.

Kontaktpersoner:
Anne Vegard Stavelin, tlf. 55 97 95 03, e-post: anne.stavelin@noklus.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.