Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2013

NY DOKTORGRAD

Prøvebehandling gjør blodprøveresultater usikre

Marit Sverresdotter Sylte   

Marit Sverresdotter Sylte disputerer mandag 27. mai 2013 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

«Estimation of Preanalytical Uncertainty in Clinical Chemistry».

Alle blodprøveresultater er usikre til en viss grad. Usikkerhet knyttet til analyse av prøvene (analytisk usikkerhet) er kjent, men laboratoriene har manglet en standardisert metode for å bestemme usikkerheten som skyldes selve tappingen av blodet og prøvebehandling før blodprøven kommer til analyseinstrumentet (preanalytisk usikkerhet). For å kunne gi prøveresultater med god analysekvalitet, tolke resultatene riktig og gi god pasientbehandling, er det behov for å kjenne til både analytisk og preanalytisk usikkerhet.

Sylte og hennes medarbeidere har utviklet en metode til bruk for sykehuslaboratorier til beregning av preanalytisk usikkerhet. I et såkalt preanalytisk usikkerhetsbudsjett inngår blant annet lagring av prøven før analyse og bruk av ulike typer blodprøverør som kilder til usikkerhet. For hver usikkerhetskilde viser hun hvordan avvik fra en optimal måte å behandle prøven på påvirker resultatet, selv om prøvebehandlingen er innenfor gjeldende praksis. Summen av avvikene tillegger prøveresultatet et totalt avvik.

Man fant også at for flere av de komponentene som ble målt i blodprøvene tilfører den preanalytiske behandlingen resultatene større variasjon enn den analytiske. Verken forsendelse av prøver i rørpost, bruk av ulike typer nåler, eller ulike blandingsmåter førte til store endringer i den preanalytiske variasjonen, sammenlignet med en optimal prøvebehandling.

Personalia:
Marit Sverresdotter Sylte (f. 1960) er oppvokst i Ulsteinvik. Hun er utdannet bioingeniør og har videreutdanning for bioingeniører fra Høgskolen i Oslo, og hovedfag i helsefag fra Universitetet i Bergen. Sylte er overbioingeniør ved Laboratorium for klinisk biokjemi, Haukeland Universitetssykehus. Under doktorgradsarbeidet har hun vært tilknyttet Klinisk institutt 2, Medisinsk-odontologisk fakultet, Universitetet i Bergen. Arbeidet er utført med professor Bjørn J. Bolann som hovedveileder.

Tidspunkt og sted for prøveforelesningen:
27.05.2013, kl. 09.15. Oppgitt emne: «Undersøkelse av prøvestabilitet. Eksperimentelt design - statistiske metoder - praktisk gjennomføring»
Sted: Auditoriet, Hud-bygget, Haukeland Universitetssykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
27.05.2013, kl. 11.15, Auditoriet, Hud-bygget, Haukeland Universitetssykehus.

Kontaktpersoner:
Marit Sverresdotter Sylte, tlf. 55 973135 / 909 90397, e-post: marit.sverresdotter.sylte@helse-bergen.no

Mediekontakt ved Kommunikasjonsavdelingen
E-post: mediekontakt[ætt]uib.no
Telefon: 55 58 89 00

Avhandlingen kan lånes på Bibliotek for medisinske og odontologiske fag. Avhandlingen er tilgjengelig i BORA. For kjøp/bestilling av avhandlingen, kontakt kandidaten direkte.