UNIVERSITETET I BERGEN


NY DOKTORGRAD

Ernæring og oppdrett av kveite

Cand. scient. Ragnar Nortvedt (39) disputerer fredag 3. oktober for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

A multivariate approach to the study of growth, feed utilization, body composition and sensory assessment of cultured Atlantic halibut (Hippoglossus hippoglossus, L., 1758)

I oppdrettssammenheng har Norge behov for flere bein å stå på enn oppdrett av laks. Kveite er en svært aktuell art i så måte, og de første kommersielle kveiteanlegg er nå i drift . Nortvedts avhandling tar utgangspunkt i behovet for nærmere kunnskap om kveitens krav til forets næringsmiddelkjemiske sammensetning og dets fysiske egenskaper. Det er videre undersøkt hvordan forets fettprotein-forhold påvirker filetkvalitet, vurdert både næringsmiddelkjemisk og ved bruk av smakspanel. Det er også utviklet multivariate kalibreringsmodeller mellom tradisjonelle kjemiske analyser og hurtigmålinger av filetens næringsmiddelkjemiske sammensetning, målt med nærinfrarød spektroskopi instrumentering. Slik hurtigmåling kan bli aktuell langs fremtidige slakte- og filetlinjer i fiskeindustrien. Avhandlingen er basert på individuelle foropptaksmålinger hos kveite og kjemometriske modelleringsmetoder.

Personalia:
Ragnar Nortvedt er født i Bergen i 1958. Han tok sin cand. scient. grad ved Institutt for Fiskeri og Marinbiologi ved Universitetet i Bergen i 1987, hvoretter han jobbet som stipendiat for Norges Fiskeriforskningsråd ved Havforskningsinstituttets Havbruksstasjon på Matre i Masfjorden. Siden 1991 har Nortvedt vært ansatt som forsker ved Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt. I 1996 var han sjefsredaktør for boken "Anvendelse av kjemometri innen forskning og industri". Arbeidet som inngår i dr.avhandlingen har vært gjennomført ved Fiskeridirektoratets ernæringsinstituttet og ved Havforskningsinstituttets Havbruksstasjon i Austevoll i perioden 1993-1997.

Tidspunkt og sted for disputas:
3. oktober, kl. 10.15, rom 2144 i Datablokken, Høyteknologisenteret

Kontaktpersoner: Professor Erik Lied, tlf. 55 23 82 91 (a)
Informasjonskonsulent Morten Steffensen, tlf 55 589035 (a), 55200291 (p)