Click

Institutt for informasjons- og medievitenskap

INNOVASJON

Studentprosjekt får millionstøtte fra Forskningsrådet

Det automatiserte reiseregningssystemet Travelogue, utviklet av studenter på informasjonsvitenskap ved UiB, er blitt tildelt en million i støtte fra Norges Forskningsråd sitt prosjekt for innovasjon og entreprenørskap, STUD-ENT.

travelogue.jpg

Reiseregningssystemer Travelogue
NYSKAPENDE UiB-STUDENTER: Studenter ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen har fått gjennomslag i entreprenørskapskonkurranse i regi av Forskningsrådet.

Forretningsidéen ble utviklet da studentene tok masterkursene Software Engineering og Artificial Intelligence på masterprogrammet i Informasjonsvitenskap.

Ny app skal tette kostnadssluk

Teamet har utviklet en app, Travelogue, som skal gjøre det mulig for den reisende å registrere hele reisen mens de er på jobbreise.

– Vi oppdaget at utfylling og behandling av reiseregninger er et enormt kostnadssluk for bedrifter, både i Norge og i utlandet. Ansatte bruker mye arbeidstid på å fylle ut, regne ut og sende inn egne reiseregninger, sier systemutvikler Simen Karlsen.

Samtidig som appen holder kontroll på reisekostnaden, vil den også gi støtte til å følge lover og regler for reisestøtte både hos det offentlige og i private bedrifter. Blant annet er det automatisert utregning av fradragsberettigede poster i systemet, noe som vil forenkle arbeidet for regnskapsavdelinger i mange bedrifter og etater.

Ulike løsninger for ulike virksomheter

Den andre delen av systemet er en webportal for behandling av innkomne reiseregninger. Her vil prosjektet utvikle en løsning for enkeltbedrifter, en for regnskapsførere og en modul som vil inngå i større lønns- og regnskapssystemer.

– Systemet vil dekke offentlige diettsatser, skattelovgivning og dokumentasjonskrav, noe som gjør at reiseregningen er enkel å fylle ut. Dette betyr en besparelse for bedriften og en enklere hverdag for den enkelte ansatte, forklarer Karlsen.

Tar i bruk kunstig intelligens

Løsningen bruker avanserte teknikker fra kunstig intelligens, blant annet computer vision, til å hente ut tekst og tall fra bilder av kvitteringer. Bildene lagres i appen og utleggene legges inn i systemet for videre behandling. Ved reisens slutt trykker brukeren på en knapp og reiseregningen sendes inn.

Støtten fra STUD-ENT vil gå til videreutvikling av systemet og utprøving i markedet. Teamet er i dialog med flere leverandører av regnskapssystemer og gleder seg til å ta fatt på den neste fasen av prosjektet.