Hjem
Institutt for informasjons- og medievitenskap

All verdens tid

I denne boka blir du tatt med til samfunn hvor det ser ut som om folk har all verdens tid. Til steder der ting ikke skjer på en dato eller et klokkeslett, men "når alt er klart". Gjennom forunderlige episoder utforskes de mange måtene mennesker lever på. Fra Ny Guinea til høylandet i Mexico, og fra middelalderens klostre til den moderne hverdagen. Underveis blir det klart at oppfattelsen av tid har konsekvenser for tilværelsen på så mange måter, for hvordan folk husker og planlegger, forteller historier, skaper seg identitet, utøver makt, eldes og dør.

Hovedinnhold


Anders Johansen   -   ISBN 82-430-0181-6   -   Spartacus forlag - Oslo, 2001

  Du skal ikke sitte så lenge på et fly før du er i et land der det ser ut til at folk har all verdens tid. Dit blir du tatt med i denne boken - til steder der tingene ikke skjer på en dato eller et klokkeslett, men 'når alt er klart'.
Men dette er bare begynnelsen på reisen.
Gjennom et vell av forunderlige episoder utforskes nære og fjerne tidsoppfatninger: fra Borneos jungler til Arizonas ørken, fra middelaldermunkenes tid til den moderne hverdagen. Underveis myldrer det av fascinerende og forunderlige tider.
Hvor forskjellige er vi mennesker egentlig? Kan vi forstå hverandre, på tross av at vi lever i vidt forskjellige tider? Finnes det også en tid for all verden, en tid som bringer oss nærmere hverandre og fordrer medmenneskelig engasjement?
All verdens tid er skrevet av en av våre beste essayister.
"Etter påbud fra informasjonsdepartementet skulle nyhetene gå på luften hver kveld klokken 21.00. Ved en anledning ble det foregående programmet lengre enn beregnet, slik at nyhetene måtte utsettes til kl 21.10. I overensstemmelse med informasjonsministerens instrukser startet sendingen likevel offisielt klokken 21.00. Dette ble mulig ved at man stilte studiouret tilbake." En BBC-redaktørs erindring fra libyisk fjernsyn.
 
Anders Johansen er utdannet sosialantrpolog og arbeider som professor ved Institutt for informasjons- og medievitskap, Universitetet i Bergen.

Johansen har i de senere år bl.a. utgitt Den store misforståelsen (1995), Gratie - og andre forsøk på å finne seg til rette i det moderne (1996), Særoppgave, Livssyn (1999),  og Talerens troverdighet (2002).